Tarih kokan mahalle Selahiye

Samsun'un en eski mahallelerinden olan Selahiye, buram buram kokan tarihiyle sokaklarında gezerken insanı alıp başka zamanlara götürüyor

Samsun merkezdeki çok sayıda mahalle ve sokak ismi genellikle cumhuriyetin ilanından sonra değiştirilmiş. Ermeni mahallesi olarak bilinen Selahiye Mahallesi'ne bu ismin verilmesi, rivayete göre mahalledeki davudi sesli bir imamın okuduğu 'sela'dan kaynaklanıyor. Mahalle tarif edilirken 'Selahiye' olarak anıldığı anlatılan yörenin adı da bu nedenle Selahiye olarak değiştirilmiş.

Eskiden Ermeni Mahallesi olarak bilinen ve evlerin yapım şekilleriyle hala o dönemin izlerini yansıtan Selahiye Mahallesi, bağrında bulunan tarihi evlerin yok olmasıyla karşı karşıya. Safranbolu'da, Amasya'da yerel yöneticiler sivil mimarinin güzel örneklerini koruma altına alıp, turistik amaçlar için kullanırken, dünyaca ünlü Selahiye Evleri bakımsızlıktan çürümeye terk edilmiş durumda.Samsun'un en işlek caddelerinden 100. Yıl Bulvarı üzerinde bulunan tarihi mahalle, bakımsızlık yüzünden yok olmakla karşı karşıya kaldı. Ev sahipleri tarafından bakımı yapılmayan ya da yapılmak istense bile bürokrasinin ağır işlemesinden dolayı yapılamayan evler kendi kaderleriyle baş başa bırakılmış durumdalar. Kullanılmamaktan dolayı boşalan bazı evler ise uyuşturucu kullanan insanların mekanı haline gelmiş durumda. Bu durumdan oldukça şikayetçi olan mahalle sakinleri ise konuyu birçok kez dile getirdikleri halde bir çözüm bulunulamamasından dolayı oldukça muzdaripler.

MAHALLENİN ESKİ ÇINARLARINDAN
Selahiye Mahallesi'nde üç dönemden beri muhtarlık görevini sürdüren ve mahallenin köklü ailelerinden olan Orhangazi Edinsel, mutavazi bürosunda görevini yerine getirmeye çalışıyor. "70 Yıldan bu yana bu mahallede oturuyorum" diyerek söze başlayan Edinsel, mahallenin tarihi dokusunun bozulmamasını isteyenlerden. Edinsel, "Mahallemizde bulunan evlerde hiç kimse komşusunun ışığını, güneşini, manzarasını kesen bir ev inşa etmezdi. Ama şimdiye baktığınızda o incelik, zariflik, saygı artık kalmadı. Çok katlı apartman doldu her taraf" diyerek eskiye olan özlemini dile getiriyor.

İLÇE OLDUKTAN SONRA DEĞİŞİM VAR
İlkadım ilçe olduktan sonra yavaş da olsa bir değişim süreci yaşadığını ifade eden Edinsel, "Mahallemizde büyük çaplı bir değişim beklemiyoruz. Çoğu yer sit alanı olduğu için mekan olarak değişim fazla yaşanmıyor. Bu durumunda eksi yönleri yok değil. Mesala oturduğumuz evler tarihi bina kapsamında olduğu için zaman içerisinde eskiyen ve onarıma ihtiyacı olan yerlere tadilat yaptıramıyoruz. Yani yasal prosedürler o kadar çok ki insanın gözü korkuyor."

'AİLEM ARTIK MUHTARLIK GÖREVİ YAPMAMI İSTEMİYOR'
"Şuanda 76 yaşındayım ve ailem artık muhtarlık yapmamı istemiyor" diyen Edinsel, "Yaşımdan dolayı çok şükür bir problemim yok. Sağlığım yerinde ve yerinde oldukça da bu görevi sürdürmek istiyorum. Hem ben bu yaştan sonra ne yapayım. Kahve kültürü yok ki gideyim de kahvelerde zaman geçireyim. Ben insanlara hizmet etmeyi bunun karşılığında onların duasını almayı seven bir insanım bu yüzen elimden geldiğimce bu görevimi sürdürmeye çalışacağım."

GENEL Haberleri