Tarihe ihanet

Gazi Halk Kütüphanesi'ndeki Osmanlı Mahkemeleri'ne ve Samsun'un tarihine ait 7 bin 558 adet kitap, AKM'de bir kenara atıldı. Uygun koşullarda korunmasını sağlamak amacıyla İl Özel İdaresi tarafından aktarılan

20 bin TL ile özel klimalı bir odada muhafaza edilen eserler, Osmanlıca ve Arapça bilen personel olmadığı için başka kurumlara devredilmek istendi. Buram buram tarih kokan paha biçilmez servetimize, Turizm İl Müdürlüğü işte böyle ihanet etti

Geçtiğimiz yıllarda Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesi'nde bulunan ve kütüphanenin kurulmasından bu yana okurlara hizmet veren, Osmanlıca ve Arapça basma eserler İstanbul Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi Müdür Vekili Emir Eş ve beraberindeki uzman kütüphaneciler tarafından tasnif edildi. Değerli olmayan kitapların ayrıştırılarak düşümünün yapıldığı ve kayıtsız olanların kayıt altına alındığı tasnif işlemlerinin ardından Samsun İl Turizm Müdürlüğü'ne konuya ilişkin yapılması gerekenler bizzat Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula tarafından 2680 yazılı ilgi eki ile bildirildi. Ancak, eserler İl Özel İdaresi tarafından da 20 bin TL aktarım yapılarak oluşturulan özel klimalı odada muhafaza edilemedi. Turizm İl Müdürlüğü, Osmanlıca ve Arapça içerikli tarihi evrakları, bu dilleri bilen personel olmadığı için diğer kurumlara gönderilmesini talep etti.

BİR KENARA ATILDI

Osmanlı dönemine ait mahkeme evraklarının ve Samsun'un tarihine ait önemli evrakların yer aldığı toplam 7 bin 558 kitap hakkında, Osmanlıca ve Arapça bilen olmadığı için Samsun'da işlem yapılamadı. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ne (AKM) bırakılan kitapların, bilgisayar sayfasına çevirme safhasına getirildiği halde kitaplar elden çıkartılıp başka idarelere verilmek istendi.

ARAPÇA VE OSMANLICA BİLEN YOK!

Gazi İl Halk Kütüphanesi ise 24 Aralık 2010 tarihinde Turizm İl Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, İstanbul Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi personellerinin kütüphanede gerçekleştirdiği işleri yarım bıraktıklarını belirtti. Gazi Kütüphanesi personellerinin Arapça ve Osmanlıca bilmediği için işlemlerin sonuçlandırılmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

KONYA'YA GÖNDERİLMESİNİ TALEP ETTİ

Kütüphane Müdürü Türkan Koca, işlemlerin yapılamayacağı için aynı yazı ekinde kitapların Konya Bölge Eserler Kütüphanesi'ne devir teslim edilmesini talep etti. Eserlerin uygun koşullarda korunmasını sağlamak, yıpranmalarını engellemek ve araştırmacıların hizmetine sunmak amacıyla devrin söz konusu olduğu belirtildi. Bunun üzerine harekete geçen Samsun Valiliği, eserlerin devrine ilişkin talebi uygun görmedi.

Ercan ÜSLÜ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

GENEL Haberleri