Otuz bine yaklaşan nüfusuyla Samsun'un en büyük mahallelerinden biri olan Kadıköy, tarihi binalarıyla sokak aralarında gezerken insanı geçmişe götürüyor. Çok kısa süre öncesine kadar imar sorunu yaşayan mahalle şu anda bu sorununu halletmişe benziyor. Bazı alanlarda hala küçük çaplı problemler yaşansa da mahalle genel olarak değişim rüzgarını arkasına almış. Tam bir eski ve yeni sentezi yaşanıyor Kadıköy'de. Mahallenin yaşlıları bu değişimden çok memnun olmasa da süreç işlemeye devam ediyor. Genel olarak, mahalle bir dağın eteğine kurulmuş havasını dik yokuşlardan anlamak mümkün.
Bu tarihi dokuyu bozmadan üç dönemden beri mahalle muhtarlığı görevini sürdüren Kadıköy Mahallesi Muhtarı Şerif Artut, modernleşmek adına birçok değerin kaybolduğu bugünlerde Kadıköy'ün tarihe ışık tutan bu yapılarına sahip çıkmaya çalıştığını belirtti. Artut, mahallenin kurulduğu alanda eskiden yaşanan imar ve altyapı sorununun devlet desteği ile büyük oranda çözüldüğünü söyledi.
EĞİTİMDE ÇAĞ ATLAYAN KADIKÖY
Eğitim Gönüllüleri Vakfı tarafından 26 bin metrekare alanda kurulu olan Eğitim Parkının Kadıköy'ün aydınlık yüzünü yansıttığını belirten Artut, "Gençlerimizin kötü alışkanlıklara bulaşmalarını önlemek ve gelecek kaygılarını hafifletmek amacıyla kurulan Eğitim Parkımızda yavrularımız için her şey düşünüldü. Eskiden Ayazma tabir edilen ve içkicilerin mekanı haline gelen bu yer şimdi ilim ve irfan yuvası olarak yarınlarımızın teminatı çocuklarımızın yetişmesini sağlıyor. Parkımızda çok yönlü eğitim desteği için gereken tüm mekansal ve teknolojik olanaklar var. Çocuklar buralarda basketbol, voleybol, tenis, futbol gibi spor etkinliklerinden yararlanabiliyor, etkinlikler dışında kalan zamanlarında arkadaşları ile birlikte olabiliyor, sosyal ilişkiler kurma imkanı buluyorlar."
VATANDAŞ ASAYİŞ OLAYLARINDAN YANA DERTLİ
Bunca güzelliği bağrında barındıran mahallenin en büyük sorunlarından biri, kullanılmayan tarihi binalar. Boş olan bu binaların uyuşturucu kullanan insanların mekanı haline geldiğini belirten mahalleli birçok kez şikayette bulunmasına rağmen çözüm bulunamamasınan yana dertli. Bu konuda birçok kez yetkililerle görüştüğünü belirten Kadıköy Mahallesi Muhtarı Şerif Artut, "Yetkililerden köklü çözüm beklentisi içerisindeyiz. Korkumuz alemci tabir edilen bu şahısların geri dönüşü olmayan bir olay yapacak olmaları. Şuanda iki yerde büyük sıkıntı var bunlardan birincisi Gebi Caddesi üzerinde Kıranköy dolmuş minübüslerinin bulunduğu alandaki tarihi ev. Burada bulunan vatandaşlarımız çok defa konuyu dile getirip eylem yapmış olmalarına rağmen netice alamadık. İkinci olarak da Tütüncüler sokağında bulunan inşaat halindeki ev. Buradaki ev kaçak olarak yapıldığı için 1996 tarihinde zamanın belediyesince yapımı durduruldu. Daha sonra da kötü niyetli kişiler tarafından türlü amaçlarla kullanılmaya başlandı. Şikayet olduğunda mahalle halkının evlerinin camlarını kırmaya kadar cüret eden bu kişilerin yarın ne yapacakları belli değil. Tek isteğimiz kötü bir şey olmadan bu işe çözüm bulunmasıdır" diyerek yaşanan sıkıntıyı gözler önüne serdi.
'KADIKÖY'ÜN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ'
"1976'dan beri bu mahallede oturuyorum" diyen Hidayet Ak, "Kadıköy eskiden Samsun'un yaylasıydı. İnsanlar hava almak için buralara çıkardı. Mahallemizde yapılan ekmeğin tadı bile başkaydı. Saathane Meydanında Kadıköy ekmeği diye satılırdı. İnsanlar özellikle talep ederdi çünkü. Zaman değiştikçe Kadıköy'ün de çehresi değişti. Çarpık kentleşmeden dolayı altyapı tam anlamıyla halledilemedi. Bunca değişen şeyler arasında değişmeyen tek şey muhitimizdeki komşuluk ilişkileri. Eski mahalle olduğumuz için herkes birbirini tanıyor ve o ölçüde birbirine saygı gösteriyor."