TARİHİ DENEYİN TEKRARI

FATİH TEMİZ ORTAOKULU ÖĞRENCİLERİNDEN TARİHİ DENEYİN TEKRARI

Canik Fatih Temiz İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Sinan Oğulluk, Hatay TED Koleji öğrencileri ile birlikte eş zamanlı bir şekilde 2250 yıllık tarihi deneyi tekrarladıklarını söyledi. 

Yapılan etkinlik ile görüsünü  aktaran Okul Müdürü Sinan Oğulluk,” 22 Eylül 2017  tarihinde Okulumuz öğrenci ve öğretmenleri  TÜBİTAK 4004 Projesi destekli Samsun  Ondokuz Mayıs Üniversitesi ‘nin yürütücülüğünü  üstlendiği ve  Astronomi bölümünden Prof. Dr . Hüseyin Kalkan rehberliğinde yapılan “Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum ” Projesİ kapsamında gerçekleştirilen Dünya’nın Çevresini Ölçme Etkinliği başarıyla sonuçlandı ”dedi.

BU BİLGİDEN YOLA ÇIKARAK SABIRLA 21 HAZİRANI BEKLEDİ
2250 yıl önce yapılan deneyi hakkında bilgi veren Okul Müdürü Sinan Oğulluk,” Yunan bilim adamı Eratosthenes milattan önce 276 yılında Dünyanın çevresini ölçmeyi başarmış ilk insan olarak tarihe geçti. Bu başarı sinirsiz okuma ve araştırmasının ürünüydü. Baş Kütüphanecisi Eratosthenes’in büyük başarısı, merak, sınırsız okuma ve araştırma ürünüydü. Eratosthenes bilime, matematiğe ve geleceğe olan inancını güçlendirerek bilim insanlarına ışık tuttu. Eratosthenes kütüphanedeki papirüslerde ilginç bir bilgiye rastladı. Gölge boyu 21 Haziranda Mısır’ın Syen’e kentinde öğle vaktinde Güneşin en tepede olduğuna dair kanıtlar bulur. Gölge boyu sıfıra iniyor, kuyular tam olarak aydınlanıyordu. Bu bilgiden yola çıkarak sabırla 21 Haziranı bekledi. Tam bu tarihte bir çubuk dikti. Mısır’la Syen’e arasını adımlatarak saydırdı. Gölge ile çubuk arasındaki açı hesaplayarak Dünyanın yuvarlak olduğunu gösteren bilgiye biraz daha yaklaştı. Yapmış olduğu bu çalışmayı kullanıp basit bir matematik hesabıyla bundan 2250 yıl önce Dünyanın çevresini 45 bin km olarak ölçmeyi başardı. Bu aynı zamanda Dünya’nın yuvarlak oluşunun en büyük kanıtıydı. Bugün Dünyanın çevresinin 40 bin 075 km olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

BÖYLE BİR PROJE İÇİNDE BULUNMAK BİZLERİ GURURLANDIRMIŞTIR
Bugün Eratosthenes ve Fatih Temiz Ortaokulu öğrencileri sadece bir çubukla dünyanın çevresini 2250 yılı önceki yöntemle ve ufak bir hata payı ile hesapladıklarını vurgulayan Okul Müdürü Oğulluk,” Bu çalışma okulumuz Fen Bilimleri öğretmenleri tarafından proje sorumlusu Ayşe Sezgin rehberliğinde gerçekleştirilmiştir. Diğer zümre öğretmenlerimiz Akif Özdemir, Fatmanur  Cinel  ve  Esra Doğan’ın katılımlarıyla 7 ve 8.sınıf öğrencilerimizden oluşan bir grupla Dünyanın çevresini 41 bin  km olarak ölçmeyi başardılar. Kurum olarak dünyada 22 Eylül 2017 tarihinde bin 500 okulla birlikte eş zamanlı olarak düzenleyen ikinci merkez olan 19 Mayıs Üniversitesi proje yürütücüsü  Prof.Dr. Hüseyin Kalkan ve ekibine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Böyle bir proje içinde bulunmak bizleri gururlandırmıştır. Deney verilerimizi uluslararası bir organizasyon olan Eratosthenes Experiment  (merkezi Yunanistan da ) ile paylaşmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Köksal ÖNER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

DENGE EĞİTİM Haberleri