‘Tarihi eserler üzerinde yaptığımız hataların silgisi yok’

Medeniyetlerin beşiği Anadolu ile çağlar boyu farklı uygarlık ve kültürlere ev sahipliği yapmış Istanbul’da günümüze ulaşan tarihi eserlerden bazılarına “restorasyon” adıyla yapılan müdahaleler...

Bu eserlerin ömürlerinin kısalmasına neden oluyor. Restorasyonlardaki yanlış uygulamalar, uzmanların ve vatandaşların da tepkisini çekiyor. Arkeolog Nezih Başgelen, Türkiye’de yapılan hatalı restorasyonların temelinde ihale düzeni ve işi üstlenen yüklenici firmaların çalıştırdığı elemanların yetersizliği olduğunu belirterek, “Restorasyon işi normal inşaatlardaki gibi kalıp dökmeye, sıva yapmaya benzemiyor. Yüzlerce yıl öncesinde inşa edilmiş bir yapıyı ele alıyorsunuz. Harcı farklı, tekniği farklı... Elinde ‘Ihalelere girebilir’ belgesi olan her inşaat firması, restorasyon ihalesi alabiliyor. Sonra taşerona, o taşeron başka bir taşerona devrediyor. Eserler, yıkılıyor, bozuluyor. Parayı kaybedip kazanabilirsiniz ama eski eseri geri getiremiyorsunuz. Tarihi eserler üzerinde yaptığımız hataların silgisi yok. Oysa Batı’da bu tür projeler büyük titizlikle yürütülüyor” dedi.

DÜNYA MEDYASINA KONU OLDU 

İstanbul Şile’deki Ocaklı Ada Kalesi restorasyonu dünya medyasına da konu oldu. Yapılan restorasyonun ardından sosyal medyada kalenin çizgi film karakteri ‘Sünger Bob’a benzetildiği yönündeki yorumlar, Ingiliz Daily Mail Gazetesi ve diğer yayın organlarında yer aldı. Daily Mail, 2 bin yıllık kalenin restorasyonun ardından tanınmaz hale geldiğini ve bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından video oyunu “Minecraft tasarımına” benzetildiğini de aktardı. Gazete, restorasyonun Meclis gündemine taşındığını ve hükümete bu konuda soru önergesi sunulduğunu da belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR SANAT Haberleri