Tarihten Bugüne Değişen Emperyalizm başlıklı söyleşi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
OMÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr. Mehmet Yavuz Erler'in konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Emperyalizm olgusunu bir dizi olgu ya da süreçle birlikte düşünmek gerekir
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İktisat ve Siyaset Topluluğu Başkanı Burak Sarı, Değerli hocalarım, sevgili arkadaşlar, İktisat ve Siyaset topluluğunun bahar dönemi üçüncü etkinliğine hoş geldiniz. Mehmet Hocamız, Yeniçağ ve Yakınçağ Osmanlı tarihi üzerine çalışıyor ve aynı zamanda sömürgecilik tarihi üzerine dersler veriyor. Biz de bundan dolayı böyle bir etkinlik için Yavuz hocamızı davet ettik. Hocamıza bize zaman ayırdığı için çok teşekkür ediyoruz.
Emperyalizm, kolonyalizm ve sömürgecilik olarak da adlandırabileceğimiz bir kavram. Emperyalizm olgusunu uzun tarihi içinde anlayabilmek ve açıklayabilmek için, bu olguyu iktisadi yayılmacılık, modernleşme, kalkınma, şarkiyatçılık, bağımsızlık gibi bir dizi olgu ya da süreçle birlikte düşünmek gerekir. Diye konuştu.
İmparatorluğun hedefi tüm dünya insanlarını yönetmektir
Emperyalizmin tanımı ile konuşmasına başlayan Prof. Erler, Tarih içerisinde her dönemde var olan Emperyalizm, bir yönetim modelidir. Latince kökenli olan kelime hükmetmek anlamına gelmektedir. Roma, İngiltere, Rusya kendilerini imparatorluk olarak tanıtıyorlar. Biz de ise yani Osmanlı'nın imparatorluk olarak adlandırılması Kanuni dönemine denk geliyor. Bu dönem Osmanlı'nın altın dönemedir. Ama biz de şöyle bir algı var: 'Osmanlı İmparatorluğu demeyeceksin, Osmanlı Devleti diyeceksin'. İmparatorluğun nihai hedefi tüm insanları yönetmektir, ya da buna inandırmaktır. Bizim kızıl elma olarak adlandırdığımız hedeflerimizde var olan Dünya hakimiyeti mefkuresinde de var. İmparatorluğun hedefi coğrafya, petrol veya altın değildir. Hedefi tüm dünya insanlarını yönetmektir. Bunlar ise bu hedefe ulaşmada sadece birer araçtır.
Emperyalizmin ele geçirmeyi istediği temel kaynak insandır
Emperyalizmi oluşturan etmenlere ve kaynakları ile bunların tarih içindeki değişimine değinen Erler, Emperyalizmi oluşturan etmen bilim ve teknolojidir. Siz bunlara sahipseniz ancak dünyada söz sahibi olabilirsiniz. Emperyalizmin ele geçirmeyi istediği temel kaynak insandır. Çünkü dünyadaki bütün değer yargıları insan ile var olur. Bu aslında unutulan bir kaynak. Bunu değerlendirmenin yolu ise eğitimden geçiyor. Siz teknolojilerinizi dışarıdan almaktan, bu teknolojileri üreten insanları yetiştirdiğiniz zaman ancak imparatorluk olabilirsiniz. Emperyalizm insanları etkileyebilmesi bir şeyler sunması lazım. Sanayi devrimi öncesinde bunlar güvenlik, gıda, su ve inanç iken günümüzde inancın yerini özgürlük alıyor. Artık savaşlar bilinç altında gerçekleşiyor. Bu da ülkelerin sundukları hizmetler ölçüsünde şekilleniyor diye konuştu. Konferans, katılımcıların Prof. Dr. Yavuz Erler'e yönelttiği soruların cevaplanmasıyla sona erdi.