Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi'nde başlayan ve iki gün sürecek olan Türkiye 5. Organik Tarım Sempozyumu'nda 60'a yakın akademisyen sunum yapacak. Açılış töreninde Sempozyum Düzenleme Kurulu adına konuşan Prof. Dr. Sezgin Uzun, Türkiye 5. Organik Tarım Sempozyumu'nun düzenlenme amacı hakkında da bilgiler verdi. Sezgin Uzun, Yerel ve küresel boyutta organik tarım uygulamalarının önem ve sonuçlarının değerlendirilmesine akademik platform oluşturmak ve organik tarım konusunda disiplinler arası ilişkilerin geliştirilmesine fırsat sağlamaktır. dedi.
Özellikle 2012 verilerine göre dünyada yaklaşık 37,2 hektar alanda organik tarım yapıldığını belirten Uzun konuşmasını şöyle sürdürdü: Yaklaşık 12 yıl içinde iki katına ulaşmış bir sayıdır. Dünyada organik tarım çalışmaları hız kesmeden devam etmektedir. Ülkemizdeki durum ise 2002 yılında 57 bin 385 ve 32 bin 462 doğal toplama alanında organik tarım yapılmaktaydı. 2012 yılında her iki alanda sertifikalı organik üretim alanında 179 bin 282 hektar olmak üzere 702 bin 909 hektar alanda organik tarım yapılmaktadır. Ülkemizde organik tarım alanın artmasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ve üniversitelerin büyük katkısı olmuştur. Neden çok hızlı gelişemediğimize gelirsek değişik coğrafyalar ve genel ilginin görmemesi gibi nedenler gizlidir. Organik üretim miktarlarımız ülke olarak hızla artmaktadır. Organik tarımda devlet desteğini göz ardı edemeyiz. Sessiz sedasız bir gelişme olmuştur. Hevesi olan insanlar azaldı derken büyük firmalar bu konuda büyük yol aldı. Dünyada organik tarım pazarı yaklaşık 62 milyar dolardır. Bu sayıda büyük bir yer edinmemiz bunun içinde önemli adımlar atmalıyız. Devlet bu konuda ön planda olmalı. Markalaşma, eğitim, araştırma ve pazarlama desteği de bu konuda çok önemlidir."
REKTÖR AKAN: GEÇMİŞTE ORGANİK ÜRÜNLERİN KIYMETİNİ BİLMEDİK
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ise, organik tarım alanında üretilen ürünlerin yüzde kaçının sofralarda yer aldığının önemli olduğunu söyledi. Geçmişte üretilen organik sebze ve meyvelerin kıymetinin söz konusu dönemde bilinmediğini hatırlatan Akan, Benim bildiğim kadarıyla bundan yaklaşık 5-10 yıl önce köylerde çiftçiler tarlayı sürer, ellerindeki tohumu eker ve üzerine de hayvanlarından çıkan gübreleri dökerler daha sonrasında sularlar. Burandan elde edilen ürünü toplar pazarda satarlar. O zaman bu doğal yetiştirilen ürünler hiç kıymetli değildi. Daha sonra modern yollarla üretilen meyve ve sebzeler çıktı. Organik olanlar bunlara göre daha az dayanıksız olunca eski usullerle üretilenler değersiz hale geldi. Daha sonra doğal olarak eski usul ile üretilenler kıymetli hale geldi. diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da, bu tür toplantılara ev sahipliği yapmanın büyük bir onur ve gurur olduğunu belirtti. Protokol konuşmalarının ardından sempozyumun yapılmasında katkısı olanlara plaket verildi. Daha sonra Kuzey Kafkas Halk Dansları Topluluğu tarafından dans gösterisi yapıldı.
Sempozyuma Samsun Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, rektör yardımcıları, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, öğrenciler ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen yaklaşık 250 bilim insanı katıldı.