TARIMSAL YENİLİK PROJELERİ TANITILDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 2012 yılından itibaren uygulamaya başlanan, Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması ve Araştırma- Yayım- Çiftçi bağının güçlendirilmesi amacına yönelik projeler başarıyla uygulanıyor.

Bu kapsamda, İl Müdürlüğümüzce teklif edilip, Bakanlığımızca onaylanmak suretiyle; Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın katkılarıyla 2016 yılında uygulamaya konulan 3 adet yayım projesinin açılış ve tanıtım toplantısı 4 Nisan 2016 tarihinde, D.S.İ. VII. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Tanıtımı yapılan projeler;   “Mandalar Mutlu Çiftçiler Umutlu Projesi”, “Fındıkta Farklı Çeşitlerin Performanslarının Belirlenmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi” ile “Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi” dir.  

Proje ortakları; Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Veteriner Fakültesi, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü, Samsun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği, Alaçam- Atakum- Ayvacık- Bafra- Canik- 19 Mayıs- Yakakent- Terme- Çarşamba- Salıpazarı- Tekkeköy İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri.

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir GÜVEN, İl Müdür Yardımcısı Nail KIRMACI,  Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hüseyin ERDEM ve  Yrd. Doç. Dr. Habip MURUZ, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif ÖZDEMİR, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan KIZILCI,   Kamu Kurum ve Kuruluşlarının İl/ İlçe düzeyinde yönetici ve temsilcileri, çiftçi kuruluşlarının temsilcileri, çok sayıda teknik personel ile üretici ve medya mensuplarının katılım sağladığı ve büyük ilgi gören toplantıdaki İstiklal Marşı ve Saygı duruşu akabinde,  Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Sayın Halil İbrahim GÜL’ün tebrik mesajı okundu. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir GÜVEN tarafından açılış konuşmasının yapıldığı Program kapsamında, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Erol BAŞ tarafından “Mandalar Mutlu Çiftçiler Umutlu Projesi”nin tanıtım sunusu, Ziraat Mühendisi Hidayet CANDEMİR tarafından da Fındık Yayım Projelerinin tanıtım ve bilgilendirme sunusu yapıldı.

Açılış ve tanıtımı yapılan yayım projeleri tahtında, artan Dünya nüfusu ve gıda ihtiyacının önemi hususiyetle vurgulanmış olup, projeler özelinde şu tespitler öne çıkmıştır;  Dünya Manda sayısı artış trendinde olup manda sütü ve etinin önemi giderek artmaktadır. Manda yetiştiriciliğinde son yıllarda kurulan modern çiftliklerde sağım süresi uzatılmış, süt verimi artırılmıştır. Ülkemizde ise 1980 yılında 1 milyon 31 bin baş olan manda popülasyonu 2000’ li yıllarda 100 bin baş’a kadar gerilemiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca manda yetiştiriciliğine ve manda ıslah projelerine sağlanan destekler 2010 yılından itibaren Manda varlığımızı artırmış, modern manda çiftliklerinin kurulmasına vesile olmuştur. “Su Olmadan Manda Olmaz” anlayışı değişmiş, sulak alanların olmadığı yerlerde bile, gerekli klimatik şartlar sağlanarak, kapalı ahırlarda ekonomik manada yetiştiricilik yapılabilmektedir. Türkiye’de 133.766 baş Manda varlığının 17.043 adedi Samsun İlinde bulunmaktadır. Samsun İli Türkiye Manda varlığının yaklaşık 13’üne sahiptir ve Manda yetiştiriciliği büyük ölçüde Kızılırmak Deltası sulak alanlarında yoğunlaşmıştır. Delta Araştırma Raporu verilerine göre; bir işletmedeki ortalama manda sayısı 20 baş, bir işletmedeki en fazla manda sayısı 90 baş, laktasyon süresi 5.8 ay, günlük süt verimi 3.6 kg dır. Dünya’da manda yetiştiriciliğinin modern şartlarda yapıldığı İtalya’da ve Ülkemizdeki modern manda çiftliklerinde ise ortalama manda sayısı 200 baş, laktasyon süresi 8 ay, günlük süt verimi 10 kg değerlerini bulmuştur. Ayrıca, Dünyaca ünlü Mozzarelli peyniri ve Ricotta peyniri manda sütünden elde edilmektedir. ve İtalyan pizzasının peyniri de manda sütünden üretilmektedir.  Proje kapsamında, teknik personel ve yetiştiricilerin birikimleri, yurtiçi ve yurt dışı teknik inceleme gezileriyle geliştirilerek, demonstrasyon çiftliklerinin kurulması, bu çiftliklerde modern yetiştiricilik uygulamalarının çiftçi şartlarında gösterilerek, manda yetiştiriciliğinin sayı ve nitelik olarak geliştirilmesi, sulak alanlara bağımlılığın azaltılması, manda sütü ürünlerinin çeşitlendirilmesi, markalaşması ve katma değerinin yükseltilmesi amaçlanıyor.

Fındık yayım projeleri kapsamında ise; Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından tescil ettirilen OKAY 28, GİRESUN MELEZİ ve ALLAHVERDİ çeşitleri başta olmak üzere, ismine doğru 7 adet Fındık çeşidiyle adaptasyon ve verim deneme bahçeleri kurulacaktır. Okay 28 ve Giresun melezinin karakteristik özelliği nispeten geççilik göstermesi nedeniyle ilkbahar geç donlarına karşı meyvelerin zarar görmemesidir.  Bu çeşitler aynı zamanda yüksek verim (Giresun Melezi: 437 kg/da, Okay28: 376 kg/da) ve kaliteli ürün vermektedirler. Allahverdi çeşidi ise ilkbahar geç donlarına karşı geç yapraklanma özelliği (geççilik) yanında, her yıl ortalama aynı miktarda ürün verebilme (233 kg/da)  özelliğine sahiptir.

Program kapsamında, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından açılan ürün ve çeşit stantları, katılımcılar tarafından beğeniyle gezilmiş olup, program yapılan ikramların akabinde sona erdi

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri