TAŞ HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Büyük Anadolu Hastaneleri Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gürkan Özkan, "Verdiği şiddetli ağrı ile kişiyi aşırı kıvrandıran taş hastalığında ses dalgası ve lazer tedavi uygulamasını kısa bir sürede gerçekleştirip hasta evine, normal yaşamına dönebilmektedir" dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gürkan Özkan, taş hastalığı ve taş kırma uygulaması ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı. Taş hastalığının insanlık var olduğundan beri olan bir hastalık olduğunu söz eden Büyük Anadolu Hastaneleri Üroloji Uzmanı Op. Dr. Gürkan Özkan, "Hastalıkta en önemli faktör  genetik ailevi yakınlık %40 oranına kadar çıkabilmektedir. Diğer faktörlerde etkilemekte birlikte en çok genetik faktör dediğimiz ailevi yatkınlık ön plana çıkmaktadır.

Taş hastalığının belirtileri nelerdir?
Taş hastalarında şiddetli ağrı olabilmekte birlikte ağrısız da olabilir. İdrarda yanma, kanama gibi belirtiler gösterebilir. İşeme bozukluğu ortaya çıkabilir ama daha çok gördüğümüz hastalar tarafından da bilinen kolik dediğimiz aşırı kıvrandırıcı ve şiddetli ağrıdır.

Taş hastalığının teşhisi ve tedavisi nasıldır?
Teşhiste öncelik olarak muayene, ultrasonografi gerektiğinde bilgisayarlı taş tomografisi ile birlikte %100 tanı konulabilmektedir. Tedavide böbrekten mesaneye kadar olan bölgede taşlara sırasıyla böbrekte taş kırma ses dalgasıyla olan yöntem uygulanacağı gibi, 1 buçuk 2 cm gibi daha büyük taşları da perkütan dediğimiz kapalı böbrek taş ameliyatı yapmaktayız. Böbrek kanalı mesane ile böbrek arasındaki kanaldaki taşlara da ve mesane taşı da buna dahil formül lazer yöntemi kullanarak taşı operasyon esnasında kum haline getirip almaktayız ve hastayı 1 saat sonra evine ve normal yaşamına göndermekteyiz.

Tedavide ses dalgası ve lazer arasındaki fark nedir?
Ses dalgası dediğimiz tedavi de normalde vücut dışından bir cihaz tarafından vücuda gönderilen ses dalgalarıyla böbrek ve üreterdeki taşların kırılma yöntemidir. Buradaki olay ses dalgası gönderildiğinde yumuşak dokulardan vücuttan geçip gitmekte ve taşa denk geldiği yerde böbreğin içinde ya da kanal da kırıp ufalamakta daha sonra hasta bunları kendi düşürmek üzere evine gönderilmektedir. Lazer yönteminde ise ufak bir kapalı alan operasyondur. İdrar yolundan cihazla girerek taşı görerek, lazer ışınıyla taşı kum haline getirip aynı seansla da almaktayız." diyerek sözlerine son verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri