TAŞHAN ASLINA DÖNDÜRÜLÜYOR

500 YILLIK TARİHİ TAŞHAN, ASLINA DÖNDÜRÜLÜYOR

Medeniyetler beşiği Samsun’un kültürel miraslarından Saathane Meydanı’ndaki 500 yıllık tarihi taşhanınrestorasyon çalışmalarına başlandı. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından hazırlanan ve yürütülen proje kapsamında taşhan, orijinal haline döndürülüyor.

Samsun tarihinin ilk eserlerini gün ışığına çıkaracak, kentte tarih ve kültür turizminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak Saathane Meydanı Projesi, yeniden start aldı. ÇEKÜL Vakfı ‘nın yürüttüğü proje, geçmişte ara yol yapılması için bir bölümü kesilen Taşhan’a ait temellerin bulunması sebebiyle proje durdurulmuştu.  Ticarethanelerden temizlenen alanda yapılan kazı çalışmalarında da Roma, Bizans, Danişmend ve Selçuklu medeniyetlerine ait kalıntılar bulan vakıf uzmanları, projeyi değiştirmek zorunda kalmıştı. Kentin göz bebeği olan Saathane Meydanı’nı ÇEKÜL Vakfı, yeni projenin onaylanmasıyla insanların tarihle iç içe yaşayabilecekleri, keyif alarak gezip kullanabilecekleri bir alana kavuşturacak. 

1516 yılında Hazinedarzade Süleyman Paşa’nın deniz dalgalarının vuruş istikameti göz önüne alarak yaptırdığı,  uzun yıllar kullanıldıktan sonra Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı’nın himayesine geçen Taşhan’ınrestorasyon çalışmalarına başlandı. ÇEKÜL Vakfı’nın kontrolünde yürüyen proje kapsamında tarihi Taşhan, kesilen bölümü de dahil edilerek orijinal haline uygun olarak yenilenecek. Kesilen bölümüne bakan tarafının bir kısmı yıkılan Taşhan’ın restorasyon tamamlandığında kültür ve sanat atölyesi olarak hizmet verecek. Restorasyon çalışmalarının gelecek yıl tamamlanması hedefleniyor.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün de katkılarıyla gerçekleşecek Saathane Meydanı Projesi’nde gelinen son durumla ilgili değerlendirme yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Selçuklu uygarlığının Samsun’da bulabileceğimiz ilk hatıraları Saathane Meydanı’ndadır. Saat Kulesi, cami, han, medrese ve hamam, Anadolu uygarlıklarının ilk eserleridir. Şimdi bu eserlerin restorasyonunu yapacağız. Bu nadide eserlerimiz, çevre düzenlemelerinden aydınlatmasına kadar pırıl pırıl, ışıl ışıl olacak. Samsunlular tarihinden mahrum kalmasın diye bu projeyi hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.

"TARİH VE TURİZM ALANI OLACAK"

Restorasyon ve yeni peyzajla birlikte proje bittiğinde Saathane Meydanı’nın buram buram tarih kokacağını dile getiren Başkan Yılmaz, “Saathane önemli bir dönüşüm, kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir. Saathane, Samsun’un vizyon projelerinden birisidir. Bu sebeple projeye büyük önem veriyoruz. Burayı Samsun’a yakışan, Samsun’u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getiriyoruz.  Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini kamu yararı da göz önünde bulundurularak tüm Samsun’a kazandıracağız. Bu sene sonunda burası tüm Samsun’un gurur duyacağı, hepimizin yüz akı olan, şehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek.” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR SANAT Haberleri