Tatlı patates hakkında

Büşra Yıldız

Gerek tadıyla gerekse faydalarıyla birçok insan tarafından sevilerek tüketilen tatlı patates, lif açısından zengin, çok doyurucu ve lezzetlidir. Haşlanmış, fırınlanmış, buharda pişirilmiş ya da kızartılmış olarak tüketilebilir. Tatlı patatesler adından sebep yanlış algılara sebebiyet verse de tatlı patatesler normal bilinen patateslerle yalnızca uzaktan ilişkilidir. Tatlı patatesler çoğunlukla karbonhidratlardan oluşur. Bu karbonhidratların çoğu nişastadan gelir, ardından lif gelir. Bu kök sebzenin proteini de nispeten düşüktür ancak yine de birçok gelişmekte olan ülkede önemli bir protein kaynağıdır.
Tatlı patatesler sağlık yararlarının yanı sıra herhangi bir kilo verme diyetinde belli bir kitleye yardımcı olabilir çünkü tatlı patatesler, çözünür lif açısından çok zengindir ve bu da sindirimi yavaşlatarak olduğunuzdan daha tok hissetmenize yardımcı olur. Bu da sonuç olarak, öğünler arasında atıştırma isteğini azaltabilir. Bununla birlikte patates diyeti olarak bilinen beslenme programında tatlı patatese yer verilebilir.
Diyet yaptığınız süreçte, porsiyon kontrolü yapmak da oldukça önemlidir çünkü ihtiyacınızdan fazla porsiyonlar, kalori alımınızı arttırarak kilo verme sürecinizi olumsuz etkiler. Bu sebeple, ihtiyacınız olan miktarı ve tatlı patatesin sizler için uygun olup olmadığını öğrenmek için bir diyetisyene danışmanızda fayda vardır.
Birçok kişi, tatlı patateslerin daha sağlıklı bir seçim olduğuna inanarak normal patatesleri tatlı patatesler yerine kullanır. İki tür de benzer miktarda su, karbonhidrat, yağ ve protein içerir. Özellikle, tatlı patatesler daha düşük glisemik indekse sahiptir ve daha yüksek miktarda şeker ve lif içerir. Her ikisi de iyi birer C vitamini ve potasyum kaynağıdır, ancak tatlı patatesler vücudunuza A vitaminine dönüştürebileceği mükemmel miktarda beta karoten de sağlamaktadır. Normal patatesler daha doyurucu olabilir, ancak büyük miktarlarda zararlı olabilen bileşikler olan glikoalkaloidleri de içerisinde barındırabilir. Lif ve vitamin içerikleri nedeniyle, tatlı patatesler genellikle ikisi arasında daha sağlıklı bir seçim olarak kabul edilir.
Tatlı patatesler, Dünya çapında yetiştirilen tatlı, nişastalı kök sebzelerden biridir. Tatlı patatesin adından da anlaşılacağı üzere bilinen patatese oranla oldukça tatlı bir tada sahiptir. Tatlı patateslerin kabuk kısmı genellikle kahverengi, mor, kırmızı, sarı ve hatta beyaz renkte olabilir, iç kısmı ise kabukta olduğu gibi çeşitlilik göstererek mor, sarı, beyaz ve turuncu renkte olabilir. Anlaşılacağı üzere, tatlı patatesler çeşitli boyutlarda ve renklerde olabilmektedir. Vitamin, mineral, lif ve vücudu serbest radikallerden koruyan antioksidanlar açısından zenginlerdir. Aynı zamanda, kanser önleyici özelliğe sahip olan tatlı patatesler, kanserin yanı sıra kalp hastalığı ve yaşlanma gibi kronik hastalıklara karşı mücadele için de antioksidan görev yapar. Kronik hastalıklara karşı adeta bir ilaç mekanizması gibi çalışan tatlı patatesin, içerisindeki lif ve antioksidanlar bağırsak sağlığı için de faydalı olabilir.
Tatlı patates içerisinde yüksek oranda beta karoten bulundurur. Beta karoten ise vücudunuzda A vitaminine dönüştürülür ve gözlerinizin içinde ışığı algılayan reseptörler oluşturmak için kullanılır. Hem besin değeri açısından hem de doyuruculuk açısından oldukça zengin olan tatlı patatesler, beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir. Öyle ki, hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, mor tatlı patateslerdeki antosiyaninlerin iltihabı azaltarak ve serbest radikal hasarını önleyerek beyni korumaya yardımcı olabileceği gösterilmiştir.
Tatlı patateslerin glisemik indeksi (GI) 44-96 arasında değişen orta ila yüksek bir değere sahiptir. GI, kan şekeri seviyelerinizin bir yemekten sonra ne kadar hızlı yükseldiğinin bir ölçüsüdür. Tatlı patateslerin nispeten yüksek GI'si göz önüne alındığında, tek bir öğünde büyük miktarlar tip 2 diyabet hastaları için uygun olmayabilir. Özellikle, kaynatma, fırınlama, kızartma ya da kavurma işlemlerinden daha düşük GI değerleriyle ilişkilendirilmektedir.
Ayrıca, pişmiş tatlı patatesler nispeten lif açısından yüksektir. Tatlı patates içerisinde hem çözünen hem de çözünmeyen lifleri barındırır. Lif barındırmasının sağlık yararları ise şöyledir: Çözünmeyen liflerin yüksek miktarda alınması, diyabet riskinin azalması ve bağırsak sağlığının iyileşmesi gibi sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Çözünür lifler ise şeker ve nişasta sindiriminizi yavaşlatarak tokluğu artırabilir, gıda alımını azaltabilir ve kan şekeri yükselmelerini azaltabilir. Son olarak, tatlı patatesler protein açısından nispeten düşük olmasına rağmen, birçok gelişmekte olan ülkede bu makro besin maddesinin önemli bir kaynağıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.