Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Samsun Şubesi tarafından “Türk Milleti ve Dil Kavramı” konulu konferans, Türk Ocaklarının Fethi Tevetoğlu konferans salonunda çok geniş bir katılım ile gerçekleşti.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Yunus Emre TEKİNSOY tarafından verilen konferansta “ilk Türk devletlerinden günümüze, devlet kavramı, devleti oluşturan öğeler, millet kavramı, milletin temel unsurları Osmanlının milletlere bakışı ve Türk dili ve Türk dilinin birlik olmada önemi” konularda bilgi verildi.
“TÜRK DEVLETİNDE DEVLET BABADIR”
Türk devlet anlayışının ne liberalliğe nede komünizme uygun olmadığını dile getiren TEKİNSOY “Türk devlet sistemi sosyal demokrat devlet anlayışına yakındır. İş bulmak için devletin kapısına gideriz. Hastalandığımızda devlet bize bakmak zorundadır. Neden çünkü bu bizim devlet anlayışıyla ilgidir. Hep kullandığımız bir kavram vardır “DEVLET BABA” aslında devlet baba değildir. Hükümdar babadır. Türklerin eski dininden kalma bir inanç sistemiyle ilgidir. Hükümdar babadır. Halkın babasıdır. Halkı doyurmak zorundadır. Halkın refahını sağlamak zorundadır. Bilge Kağan Orhun Kitabelerinde dediği gibi, “Aç olan halkı doğurdum. Çıplak olan halkı giydirdim.” aç olanı doğuran çıplak olanı giydiren kimdir? Babadır! Sosyal demokrat devlet anlayışı bizim kültür anlayışında olan bir durumdur.”dedi.
“AYNI DİLİ KONUŞMAYAN İNSANLAR AYNI MİLLETTE YAŞAYAMAZ”
Türk dilinin önemine de dikkat geçen Yunus Emre TEKİNSOY “Anlaşamadığınız insanlarla aynı milletten değilsinizdir. Acını, öfkeni, mutluluğunu yani insani ne kadar duygun varsa karşındaki insana aktarmanın yegâne vasıtasıdır dil. O yüzden bizi millet yapan dil birliğidir. Ortak bir lisanda birleşmemizdir. Türkiye’de ki bazı çalışmalar ilerde ciddi sıkıntılar doğuracak gibi gözüküyor. Lisan birliği dil birliği bu konuda çok önemli. Doğudaki arkadaşlarımız diyorlar ki “bölgede PKKnin alternatif olarak kurduğu okullar var ve bu okullarda Türkçe eğitimi yok.” Yani hayatlarında hiç zaman Türkçeyi duymayacaklar, Türkçeyi konuşamayacaklar ve Türkçe bilmeden büyüyecekler. Bir insanın babasını seçme şansı yoktur. Bu yüzden Kürt olması ya da başka bir milletten olması beni çok fazla ilgilendirmiyor. Lakin o çocuğun Türkçe bilmeden büyümesi bizi yakinen ilgilendiriyor. Çünkü acını özlemini duygunu paylaşamadığın kişiyle bir olamazsın, birlikte yaşayamazsın! Millet olabilmek için öncelikle anlaşabilmen lazım. Adam ayrılıkçı bir kürt bile olsa belki bir noktada anlaşma ihtimalin vardır. Ama eğer birbirinin dilini bilmiyorsanız bunun sonu nereye gider siz hesap edin bu yüzden lisan ve dil birliği çok önemli.” dedi.
Konferans plaket takdim töreninden sonra sona erdi.