Edinilen bilgiye göre, Samsun'a 14 kilometre, Tekkeköy'e 1 kilometre uzaklıktaki mağaralarda 1941 yılında Prof. Dr. Kılıç Kökten başkanlığında Tahsin ve Nimet Özgüç'ten oluşan heyet tarafından yapılan kazılarda, mağarada ilk insanların yaşadığı izlere rastlanırken, mağaralarla ilgili bugüne kadar önemli bir çalışma yapılmadı. Geçen 60 yılda mağaraların etrafında yapılaşmalar olurken, Tekkeköy Mağaraları'nın turizme kazandırılması için Tekkeköy Belediyesi ve İl Özel İdaresi harekete geçerek, mağaraların etrafında, yaklaşık 25 bin metrekare alanda bulunan ev ve depoların kamulaştırılarak yıkılmasına karar verdi. Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, yaptığı açıklamada, Tekkeköy Mağaraları'nda ilk izlerin M.Ö 600 bin yıllarına ait olduğunu, söz konusu mağarada ilk insanların yaşadığının 1941 yılında yapılan kazı çalışmalarıyla tespit edildiğini söyledi.
MAĞARALARA BUGÜNE KADAR SAHİP ÇIKILMADI
Paleolitik, Mezolitik ve Tunç Çağı dönemlerinde insanların yaşadığı Tekkeköy Mağaraları'na sahip çıkılmadığını ifade eden Tekin, şunları söyledi: ''Burada Frigler, Hititler, Rumlar gibi birçok uygarlık da yaşamış ama bu miras bizlere emanet olmuş. Maalesef Tekkeköylüler bu zamana kadar buna sahip çıkamamıştır. Şu anda yüzde 49'unu İl Özel İdaresi'nin yüzde 51'ini Tekkeköy Belediyesi'nin karşılayacağı bir kamulaştırma çalışması yapıyoruz. Yaklaşık 1 milyon 500 bin TL değerindeki projeyle mağaraların hemen yanı başında yapılan 5'i ev, 7 tane irili ufaklı hayvan barınağı ve depo olmak üzere toplan 12 yapı yıkılacak." Yıkılacak evlerin arasındaki bir yapının Rumlardan kalma olduğunu kaydeden Tekin, ''O binanın resmi tespitini yaptıktan sonra orayı Tekkeköy Mağaraları'nda yaşayan taş devri insanlarının yaşamını anlatan dokularla donatılmış bir müzeye çevirmeyi planlıyoruz'' dedi.
TEKKEKÖY MAĞARALARI
Tekkeköy'de 1941 yılında Prof. Dr. Kılıç Kökten başkanlığında Tahsin ve Nimet Özgüç'ten oluşan bir heyet tarafından yapılan kazılarda, bölgede Paleolitik Çağ, Mezolitik Çağ ve Tunç Çağı'na ait buluntular ortaya çıkarılırken, Çınarcık ve Fındıcak vadilerinin kesiştiği yerde bulunan ve her iki vadiye de hakim olan Delikli Kaya'nın geç dönem bir Frig Kalesi olduğu tespit edildi. Bu mağaralarda yaşayan Paleolitik Çağ insanının madeni tanımadığı, bütün aletlerini taş, ağaç ve kemikten yaptığı, yaşamlarını avcılık ve toplayıcılıkla sürdürdükleri, taştan yontarak el baltaları, mızrak uçları, kesiciler, kazıyıcılar gibi çeşitli aletleri kullandıkları biliniyor.