Hayatımızın her kademesinde teknoloji ürünü olan aletleri artık oldukça sık kullanıyoruz. Özellikle bilgisayarlar, cep data bankları hızla hayatımızın vazgeçilmezleri haline gelmektedir. Cep telefon"u olmayan hiç kimse neredeyse kalmadı. Teknolojinin hızla yenilendiği günümüzde, teknoloji aynı hızla insanlardan da rağbet görmektedir. Ancak bilinçsiz bir şekilde, körü körüne, teknoloji harikası aletleri kullanmak hafıza (beynimizi) güçümüzü de oldukça olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir. Japonya"daki Hokkaido Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırma, teknolojinin büyük kolaylığın yanı sıra büyük de risk içerdiğini gösteriyor. Yaşları 20-35 arasında değişen genç insanların, hayatın her alanına giren yüksek teknolojinin esiri olduğunu ortaya koyan araştırmacılar, bu durumun hafızayı tembelleştirdiğini ve zayıflattığını belirtiyor. İsimler, kelimeler, randevular artık bilgisayarlarda korunduğu için beyni çalıştırmaya gerek kalmıyor.
Uzmanlar, şu an için çalışmalarının ilk aşamasında bulunduklarını kaydediyor. 150 genç üzerinde yapılan araştırmalar, her 100 kişiden 10"unda değişik düzeylerde hafıza yetersizliği olduğunu göstermekte. İnsanların hafızalarına yeni şeyler kaydetme, eski verileri bulup çıkarma ve önemli ile önemsiz bilgileri ayırt etme kapasitelerinin giderek kaybolduğunu ifade eden nörobiyoloji uzmanı Toshiyuki Sawaguchi, bunun bir tür beyinsel işlev bozukluğu olduğunu söylüyor. Sawaguchi"ye göre gençler giderek aptallaşıyor.
Sawaguchi"nin hastalarından biri olan 28 yaşındaki bir satış danışmanı, artık nereye gittiğini, kiminle buluşması gerektiğini ve ne sattığını hatırlayamamaya başlayınca işinden olmuş. Son iki yıldan beri hafıza kaybından yakınan gençlerin sayısında büyük artış olduğuna işaret eden uzman, yaşlanmanın beyindeki hard diskte gerçekleştiğini, ancak yaşam tarzındaki değişikliklerle softwarein düzenli işleyişine engellediğimizi anlatıyor. Günümüzde sürekli bir enformasyon bombardımanı altında yaşadığımıza değinen Sawaguchi, buna ek olarak elektronik aletlerin hafızayı zayıflattığını kaydediyor.
Sawaguchi"nin dikkat çektiği konu İngiltere"de de yankı uyandırdı. Northumbria Üniversitesi"nde doçent olan Pam Briggs, tezinde bilgisayarın dış hafıza kaynağı olarak kullanıldığı müddetçe içsel, doğal ve biyolojik olan hafızayı tehdit etmeyi sürdüreceğini belirtiyor.
Ancak bu araştırmalardan dolayı tamamen teknolojiden uzak durulsun demiyorum. Teknolojiyi hafıza ve beyninizi tembelleştirmeden yararlanmaya çalışın. Basit hesapları zihninizden yapın, bazı randevuları hafızanıza alın. Özellikle zihinsel antrenmanlarla mutlaka beyninizi aktif ve güçlü tutun.