Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Yasasındaki gecikmenin her gün esnaf ve sanatkara zarar vermeye devam ettiğini bildirdi.
Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, mahalle aralarının indirim marketlerinden geçilmediğini savundu. Hiper-grosmarket, alışveriş merkezleri (AVM) ve büyük mağazalar olarak isimlendirilen işletmelerin sayısının da hızla artmasının, perakende piyasasında rekabet şartlarının yok olmasına yol açtığını iddia eden Palandöken, "Perakende Yasasının çıkmaması her gün esnaf ve sanatkara zarar vermeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Palandöken, 1999 yılında 40 milyar dolar civarında olan perakende sektöründe geleneksel perakendenin payının yüzde 85 iken 2011 yılında bu oranın yüzde 40'a düştüğünü aktardı.
Palandöken, şunları kaydetti:
"2000 yılında 2 bin 500 tane olan zincir ve süpermarket sayısı Ekim ayı sonu itibariyle 11 bin 588 mağazaya ulaşmış durumdadır. Piyasa hızla doluyor, yasanın çıkması çok gecikmiştir. Sektörde, haksız, kontrolsüz ve denetimsiz bir rekabet olmaktadır. Yeni AVM'ler Anadolu'da da hızla yayılarak 58 il merkezinde topladığı sıcak parayı il dışına çıkararak esnafımıza ve il ekonomilerine zarar veriyor. Büyük mağazaların rakipsiz kaldığı yerlerde, alternatifsiz ve çaresiz kalan esnaf, toptancı ve tüketiciler maalesef istenen fiyat ve ödeme şartlarını kabul etmek durumunda kalmaktadır."
Türkiye'de faaliyet gösteren AVM, hiper ve süper marketlerin büyük çoğunluğunun yabancı sermayenin elinde olduğunu savunan Palandöken, bunların açıldıkları bölgelerde haksız rekabete yol açarak, ekonominin kılcal damarları olan esnafın yok olmasına neden olduğunu belirtti.