Test nasıl çözülür

Ahmet Yıldız

En çok kullanılan sınav yönteme hiç kuşkusuz test sınavıdır. Test sınavları çok seçmeli bir sınavdır. Cevap size gülümser. Sizin göreviniz bu sınavlarda gülümseyen cevabı bulmaktır.

 

Test sorularını çözerken şu hususlara dikkat edin:

1.      Test talimatlarını okuyun. Sınavda görevli olan öğretmenin açıklamalarını dikkatli bir şekilde dinleyin.

2.      Sınav kitapçığını dikkatli bir şekilde inceleyin. Kopan sayfası, okunmayan sorusu var mı diye göz atın.

3.      Soru kitapçığında ve cevap kağıdında gerekli olan kodlamaları yapın.

4.     Test bölümündeki açıklamaları okuyarak bir zaman planı yapın.(daha önce zaman planı hakkında bilgi verilmiştir.)

5.      Soruları cevaplamak için zaman yetmez diye düşünmeyin. Çünkü size verilen süre soruları çözebilecek şekilde ayarlanmıştır. Ayrıca sınav süresi herkese eşit verilmektedir. Bunu da unutmayın. Zamanın yetmemesi soruların cevaplarını bilip bilmemenize, cevabı çabuk yada geç bulmanıza ve uygun soru çözme tekniklerini bilip bilmemenize bağlıdır.

6.      Test sınavlarında esas olanın bildiklerinizi yakalamak olduğunu unutmayın. Bir iki tekrarla anlayamadığınız, cevabını bulamadığınız soruyu bırakıp başka bir soruya geçin. Böylelikle zamanınızı verimli kullanmış olursunuz. Bildiğiniz diğer soruları çözmek için zamanınız kalır. Sınav sonunda yapamadığınız soruları tekrar yapmaya çalışabilirsiniz.

7.     Soru kökleri sorunun anlaşılmasında önemli bir yer tutar:”….değildir?”,”…yoktur?”, ”…. Beklenemez?”, “… en önemlidir?”, “…. Olamaz?” v.b. soru köklerini iyi anlamaya çalışın. Soru köklerinin altını çizebilirsiniz bu da dikkatinizi sağlamış olur. (örnek bir test sorusu yaz ve altını çiz.)

Test sınavlarında öğrencilerin soruyu anlayamadıklarından dolayı yanlış cevapladıklarını duymuşsunuzdur. Örneğin “….aşağıdakilerden değildir? ” i öğrenci “aşağıdakilerdendir”

Şeklinde anlayabiliyor. Bu da sorunun yanlış cevaplanması ihtimalini arttırıyor.

8.      Uzun paragraf sorularından genellikle öğrenciler korkar veya çekinirler. Ancak test sınavlarında en fazla yapılabilecek sorular uzun paragraf sorularıdır. Çünkü bu tür sorular çok iyi açıklanmış olan sorulardır. Paragraf sorularında önce soruyu, daha sonra paragrafı, en son olarak şıkları okuyun. Bunun temel nedeni soruyu okurken neyi bulacağınızı bilirsiniz.

9.      Özellikle geometri ve coğrafya sorularındaki şekilleri tekrar çizerek zaman kaybetmeyin. Test kitapçığı üzerinde çizili olan şekil üzerinde cevaplamaya çalışın.

10.  Ana kelimelerin altını çizin.

11.  Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça ilk tahminde bulunduğunuz cevabı değiştirmeyin. Araştırmalar ilk verilen cevabın doğru olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

12. Negatif sorulara ve size yönlendirecek soru sözcüklerine dikkat edin.(aşağıdakilerden hangisi olamaz? v.b.)

13.  Doğru cevabı bilmiyorsanız yanlışları bulmaya çalışın. Böylece yanlışları eledikten sonra doğruyu bulma ihtimalinizi yükseltmiş olursunuz.

15. Sorudaki tüm şıkları mutlaka okuyun. Çünkü testi hazırlayan kişiler doğru cevaba yakın olan cümleyi ilk şıklara koyar ve yanlış yapma ihtimalinizi arttırmak ister. Bu tip sorular doğruyu değil en doğruyu isteyen sorulardır.

Test sırasında bazı sorular size çok kolay gibi gelebilir. Bu da sizi şüpheye düşürebilir. Cevabın doğruluğuna emin iseniz şıkkı işaretleyin. Unutmayın sınavda en kolay ve en zor düzeyde hazırlanmış sorular vardır.

16.  Özellikle paragraf sorularında paragrafı okurken “ayrıca”, ”bununla beraber”, “yalnızca” gibi sözcüklerin altını çizin. Sonra gelecek cümlelere dikkat edin cevap yakınlarda sayılır.

17.  Matematik sorularındaki numaralar ve formülleri cümle şekline çevirin. Böylece işlemi yapmadan cevap hakkında bilginiz olmuş olur.

Özellikle işlem yaptığın sayısal soruların cevaplarını kontrol ederken  sondan başlayarak kontrol edin.

Test sorularını çözebilmeniz için bir bilgi birikimine sahip olmanız şart. Ne kadar hakim iseniz testin konularına o kadar doğru cevabı bulma ihtimaliniz artar.

Daha önce belirttiğimiz gibi yanlış cevapların doğruyu götürdüğü değil, yanlış cevapların etkilemediği sınavlarda sorunun cevabını bilmiyorsanız yada şıkkı yanlışları eleme yoluyla azaltmışsanız şu yöntemleri de kullanabilirsiniz:

1.   Eğer iki cevap da birbirine benziyorsa cevap büyük bir ihtimalle ikisi de değildir.

2.      Eğer iki şık birbirinin tersiyse bunlardan birinin doğru olma ihtimali yüksektir.

3.    Eğer şıkların içinde “hepsi”, “her zaman”, “hiçbiri” veya “boş” gibi cevaplar varsa genellikle bu şıklar yanlıştır.

4.      “Bazen”, “çoğunlukla”, “bazıları” gibi şıkların ise çoğunun doğru olma ihtimali yüksektir.

5.     Eğer bir matematik sorusunun seçenekleri geniş yer kaplıyorsa ortadaki seçeneğin doğru olma ihtimali daha yüksektir.

6.      Eğer seçeneklerdeki iki miktarda birbirine yakınsa birisini seçebilirsiniz.

7.     Eğer iki rakam arasındaki tek fark ondalık sayı ise ve diğer sayılar bunlara benzemiyorsa birini seçin: Örneğin; şıklardaki cevaplar 25, 35, 2.5, 4.2, 15 ise doğru cevabın 25 ya da 2.5 olma ihtimali yüksektir.

Eğer iki matematik sorusunda iki cevap birbirine benziyorsa ikisinden birinin doğru olma ihtimali yüksektir.

 

Test sorularının cevabını cevap kağıdına işleme:

Sınavım iyi geçti ancak cevapları cevap kağıdına yanlış işledim, sınavda kaydırma yaptım gibi cümleleri ağabeyinizden ablanızdan yada arkadaşlarınızdan sıklıkla duymuşsunuzdur. Bu nedenle test sorularını cevap kağıdına işlemekte bir strateji ve sistem gerekmektedir. Kitapçık usulü olan sınavlarda sayfa yöntemiyle cevaplarınızı cevap kağıdına işleyin.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.