Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilciliğince ''Kanamayı Durduran Türk Buluşu'' konulu panel düzenlendi. OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan HÜ Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu, 'kanamayı durduran Türk buluşu'' olarak bilinen 'ankaferd blood stopper' adlı solüsyonu bir ilaç olarak tıp dünyasına kazandırmak istediklerini söyledi.
700 YILLIK GEÇMİŞİ VAR
Buluşun 700 yıllık geçmişi olduğunu belirten Prof. Dr. Haznedaroğlu; ''Nesilden nesile geçen 'ankaferd blood stopper' ürünü en son Hüseyin Cahit Fırat'a geleneksel zincir sonrasında odaklanmış durumdaydı. Hüseyin Bey de evrensel testlerle geliştirilerek hiç kimsenin şüphe duymayacağı bir ilaç haline gelmesi amacıyla elindeki bu emaneti gelenek emanetinden bilim emanetine dönüştürmüştür. Ankaferd blood stopper bir buluş değil, bu toprakların bize bıraktığı bir emanettir. Yaklaşık 700 yıldır geleneksel bir zincir sonrasında kanamayı durdurduğu anlaşılan bir solüsyonun nesilden nesile geçmesi sonrasında bilimsel testlere girmesiyle ortaya çıkan bir üründür diye konuştu.
DIŞ KANAMALARDA KULLANILIYOR
'Ankaferd blood stopper'in bir hemostatik ajan durumunda olduğunu belirten Haznedaroğlu, solüsyonun vücutta herhangi bir yerde dış kanama olduğunda bu kanamalara müdahale etmek amacıyla kullanılan bir ürün konumunda olduğunu ifade etti. 'Ankaferd blood stopper' da gelinen noktanın son değil başlangıç olduğunu söyleyen Haznederoğlu, şöyle konuştu: ''Bu ürünün bir ilaç olarak ele alınabilmesi için gereken bilimsel çalışmaları yürütmekteyiz. Şu anda tüm Türkiye'de 100'ün üzerinde akademisyen ve yaklaşık 20 üniversite merkezi bu konuya odaklanıp bu durumu ileriye taşımak istiyor. En büyük hedefimiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin böyle bir ürünü ilaç olarak kazanması. Şu anki bütün akademisyenlerin çabaları bu doğrultuda. Biz de bu çabayla ankaferd blood stopper ürününü evrensel bir noktaya getirmeye çalışacağız. Bize düşen görev de bu konuda gerekli bilimsel araştırmaları yapıp kendi hayatımız içinde sonlandıramasak bile bizden sonraki jenerasyona bu emaneti sağlıklı bir şekilde devretmektir.''
Panele katılan HÜ Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Göker, OMÜ Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Mehmet Turgut ve OMÜ Pediatri Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Canan Albayrak da konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Paneli OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sait Bilgiç, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, öğretim görevlileri ve öğrenciler izledi.