TİROİD NODÜLÜNÜN TAKİBİ İYİ YAPILMALIDIR

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Özer, insan vücudunda bazen şikayet vermeden ortaya çıkan tiroid nodülünün takibinin iyi yapılması gerektiğini yoksa farklı sağlık sorunlarını ortaya çıkarabileceğini söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatice Özer, tiroid bezinde oluşan ve içi sıvı veya katı dokularla dolu olan tiroit nodülleri ülkemizde sık görülen bir sağlık sorunudur. İnsan vücudunda bazen şikayet vermeden ortaya çıkan tiroid nodülünün takibinin iyi yapılması gerektiğini yoksa farklı sağlık sorunlarını ortaya çıkarabileceğini belirten Uz. Dr. Hatice Özer, "Tiroid nodülü; Tiroid nodülünü, normal tiroid dokusu içerisindeki izole hücre topluluğu olarak tanımlanır. Tiroid nodülleri, sağlıklı kişilerde yapılan tarama amaçlı ultrasonografi değerlendirmelerinde %50-%60 oranında saptanabilir. Tiroid nodüllerinin çoğu şikayet vermez.Tiroid nodülü ile karşılaşıldığında mutlaka nodülün kanser olup olmadığı ayırt edilmelidir. Tiroid kanserleri 100.000’de 1-2 sıklıkta görülmektedir. tiroid kanserleri Tüm kanserlerin %1’ini ve kanser nedeniyle ölümlerin ise %0.5’ini oluşturmaktadır.

BİYOPSİ KARARI VERİLEBİLİR
Tiroid kanserleri  genelde hızlı ilerlemez.Tiroid ultrasonu, tiroid nodüllerinde kanser riskini değerlendirmek ve nodülden biyopsi alma kararı konusunda  yardımcı olmak için yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ultrason raporlarında tiroid nodüllerindeki görüntü  bilgilerine göre ve kişinin tiroid kanser riskine göre tiroid nodülünden biyopsi kararı verilir. Tiroid biyopsisi, tiroid nodüllerini değerlendirmek için en doğru yöntemdir. Genellikle ultrason rehberliğinde yapılan tiroid biyopsisi sonuçları öncelikle hastalarda tedavinin medikal mi yoksa cerrahi mi olacağına karar vermede en önemli belirtidir.

AİLE ÖYKÜSÜ ETKENİ
Gereksiz cerrahi uygulamaların önüne geçmek ve yetersiz tedaviyi engellemek ancak bu yolla mümkün olacaktır. Baş ve boyuna radyasyon alım öyküsü Aile öyküsünde medüller tiroid kanseri, MEN 2 veya papiller tiroid kanseri bulunması ,akromegali gibi tiroid kanseri birlikteliği yüksek olan hastalığı olması ,20 veya 70 yaş, Erkek cinsiyet, Zamanla büyüyen tiroid nodül, ultrasonda ve fizik muayenede maligniteyi düşündüren  bulgularının olması tiroid nodülünün , kanser olması  açısından yüksek risklidir." diyerek sözlerine son verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri