TMS Tedavisi

TMS tedavisi, beynin üzerindeki manyetik alanı kullanarak nöronal aktiviteyi uyarmanın bir yöntemidir.

TMS tedavisi, beyindeki sinir hücrelerini manyetik alanların aracılığıyla uyarmak için beyin tabanlı bir uygulanan tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, beyin yüzeyindeki belirli bölgelere manyetik uyaranlar uygulanarak beyin aktivitesi düzenlenmeye çalışılır. , başta depresyon olmak üzere bazı psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca bazı nörolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Özellikle majör depresif bozukluk, obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk, şizofreni ve bipolar bozukluk gibi hastalıkların varlığında TMS tedavisi uygulanır.

TMS Tedavisi Nedir?

TMS tedavisi, beynin üzerindeki manyetik alanı kullanarak nöronal aktiviteyi uyarmanın bir yöntemidir. TMS, bir bobin yardımıyla dışarıdan uygulanan güçlü manyetik alanlar ile birlikte beyin bölgelerine odaklı elektrik akımları gönderir. Daha sonra bu bölgelerde nöronların aktivitesini değiştirir. Tedavi sürecinde ise hastanın başına yerleştirilen bir manyetik bobin yardımıyla beyindeki belirli bir kısımlara tekrarlayan manyetik uyaranlar verilir. Bu uyaranlar ise beyin hücrelerinin çalışmasını etkileyerek, beyin aktivitesini değiştirir. Bu sayede de belirli bir bozukluğun semptomlarını azaltır.

TMS Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

pek çok rahatsızlığın tedavisinde uygulanır. Bunlar arasında aşağıdakiler sayılabilir:

  • Majör Depresif Bozukluk: TMS, majör depresif bozukluk (depresyon) gibi ruh hali bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB): TMS, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) gibi anksiyete bozukluklarının tedavisinde de etkili olarak kullanılır.
  • Şizofreni: TMS, şizofreni gibi psikiyatrik bozuklukların tedavisinde tercih edilir. Şizofreni hastalarında, beyindeki belirli bölgelerin uyarılması, semptomların azalmasına yardımcı olur.
  • Parkinson Hastalığı: TMS, beyin üzerindeki manyetik uyarılarla motor fonksiyonlarını iyi bir şekilde düzenleyerek Parkinson hastalarının belirtilerini hafifletir.
  • Migren: TMS, migren gibi kronik baş ağrısı durumlarının tedavisinde kullanılır.
  • Travmatik Beyin Hasarı (TBI): TMS travmatik beyin hasarı rahatsızlığında da etkili bir tedavi yöntemidir.

TMS Tedavisi Nasıl Uygulanır?

, belirli aşamalar dahilinde uygulanır. Öncelikle hastanın başının üzerine manyetik bir bobin yerleştirilir. Daha sonra uygun bir dozda manyetik uyarı, TMS cihazı tarafından beyne gönderilir. Bu manyetik uyarı, beyin hücrelerinde elektriksel aktiviteyi değiştirir.

TMS tedavisi genelde belirli oturumlar halinde uygulanır. Her seans genellikle 300-40 dakika arasında sürer. Toplam tedavi süresi ise hastalık tipine, hastanın bu tedaviye yanıtına ve tedavi hedeflerine bağlı olarak değişiklik gösterir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri