Bölgedeki ormanlardan toplanan yeterli olgunluğa erişmiş çam kozalakları, fidanlığa getirilerek bir süre bekletiliyor. Kozalakların bir kısmı büyük fırınlarda yaklaşık 12 saat ısıl işleme tabi tutuluyor. Sıcağın da etkisiyle açan kozalaklardan alınan tohumlar, ekilmek üzere orman şefliklerine gönderiliyor, bir kısmı da tüplere yerleştirilerek yeni fidanların üretiminde kullanılıyor. Tohumları ayrılan kozalaklar ise yakacak ve süs eşyası olarak kullanılmak üzere satışa çıkartılıyor. Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, 876 bin hektar alan ile Türkiye'nin en fazla biyolojik çeşitliliği barındıran ormanların Kastamonu'da bulunduğunu söyledi. Ormanları koruyarak ve geliştirerek gelecek nesillere bırakmaya çalıştıklarını belirten Sönmezoğlu, "Öncelikle bilimin gösterdiği yolla mevcut ormanlarımızın bakımını yapıyoruz. Ormanların bakımı çok önemli. Dekardaki fert adetini en uygun hale getirerek daha güçlü ormanlar oluşturuyoruz. Her yıl bin hektardan az olmamak üzere yaşlı ormanlarımızı gençleştiriyoruz." dedi.