Toplum bilinçlendirilmeli

Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı Samsun Şubesi “Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm” konulu söyleşi düzenledi.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan TÜTEV şube başkanı Dursun Aksoy, ülkemizde atıklara yönelik her türlü yönetmeliğin yürürlükte olduğunu ancak uygulamada başarı sağlanamadığını söyledi.Özellikle yerel yönetimlerin atık toplama ve geri dönüşümle ilgili daha fazla yatırım yapmaları gerektiğini söyleyen Aksoy, toplumun her kesiminin bu konu hakkında bilinçlendirilmesinin şart olduğunu dile getirdi.


Söyleşide daha sonra söz alan Prof.Dr. Aydın DURMUŞ, enerji kaynaklarının kullanımı üzerine görüşlerini ifade etti. Durmuş, ülkemizdeki birincil enerji kaynaklarının yanında alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarının mutlaka bilinçli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.Özellikle atıkların toplanması, ayrıştırılması ve kalan kısımlarının da enerjiye dönüştürülmesinin ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını dile getiren Prof.Dr. Aydın DURMUŞ, devletinde bu çalışmalara destek vermesini ve bu tür tesislerin kurulmasını teşvik etmesini istedi.

Söyleşiye OMÜ Çevre mühendisliği Bölümünden katılan Doç.Dr. Bahtiyar ÖZTÜRK, yaptığı sunumlarla Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm konularında katılımcıları bilgilendirdi. ÖZTÜRK,hem çevre kirliliğinin önlenmesi ve hem de doğal kaynakların korunması amacıyla atıkların geri kazanılması çalışmaları kişilerin ve belediyelerin bir görevi olduğunu,tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu Samsun ilinde birkaç küçük tesis harici hemen hemen hiç biyogaz tesisinin olmadığının altını çizdi.Köylülerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve resmi kuruluşlarca kendilerine önderlik edilmesi gerektiğini dile getiren Doç.Dr. Bahtiyar ÖZTÜRK , belediyelerin kendi sınırları içindeki evlerden ve işletmelerden çıkan organik madde karakterli çöpleri çöp depolama alanına depolarken biyogaz üretimini göz ardı etmemesini söyledi.ÖZTÜRK, Samsun'da günlük ortalama 256 ton çöpün toplandığını ancak bunun çok küçük bir kısmının geri dönüştürüldüğünü söyledi.Atıkların toplanması ve ayrıştırılması alanlarında faaliyet gösteren Güven şirketi yetkilisi Çevre Mühendisi Salih Altun söyleşide ,yapılan uygulamaları ve karşılaşılan problemleri dile getirdi.Altun, atıkların kaynağında ayrıştırılması gerektiğini, yerel yönetimlerinde bu ayrıştırmaya göre toplama yapacak şekilde organize olmasının gerektiğini söyledi.Samsun'da atıkların ayrıştırılması ve toplanması işlemlerinin istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Salih Altun, halkın atık yönetimi ve geri dönüşüm konularında mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.Söyleşiye; OMÜ Makine Mühendisliği Bölümünden Prof.Dr. Aydın DURMUŞ, Çevre Mühendisliği Bölümünden Doç.Dr. Bahtiyar ÖZTÜRK ve Güven Atık Toplama ve Değerlendirme şirketinden yöneticiler katıldı.









İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri