Toplum hızla şişmanlıyor!

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahaliye Uzmanları Uz. Dr. Selim Taş, toplumun hızla şişmanladığını, bu da hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi



Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahaliye Uzmanları Uz. Dr. Selim Taş, şişmanlık konusuyla ilgili olarak genel bilgiler verirken, şişmanlığın neden olduğu hastalıklar konusunda da uyarılarda bulundu.


Uz. Dr. Selim Taş, "Obeziteyse neden olan etmenler tam olarak açıklanamamakla birlikte aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edilmektedir. Obezite teşhisi vücuda kitle indeksi hesaplanarak yapılmaktadır. Vücuda kitle indeksi; kilogram cinsinden vücut ağırlığının, metre cinsinden boyun karesine bölünmesiyle [(Vücut ağırlığı/boy 2] kolayca hesaplanabilir ve birimi kg/m2 dir. VKI nin 18.5 kg/m2'den küçük olması zariflik, 18.5-25 kg/m2 olması normal, 25-30 kg/m2 kilo fazlalığı, gürbüz, toplu olarak kabul edilir. 30 kg/m2 'den büyük VKI ise obeziteyi gösterir VKI'nin önemli bir eksikliği vücut yag dağılımı hakkında bilgi vermemesidir. Çünkü yalnızca yağ dokusunun artısı değil, ayni zamanda bu artan yag dokusunun nerede biriktiği de önemlidir. Çünkü deri altında ve özellikle kalça bölgesinde biriken yağ dokusu (armut tipi obezite, kadın tipi şişmanlık), obezite ile ilişkili hastalıklarla çok siki ilişki göstermezken, yag dokusunun göbek bölgesinde birikmesi olan elma biçimli obezite yada diğer adıyla erkek tipi şişmanlık hastalıklar açısından daha fazla risk oluşturmaktadır. Bel çevresinin erkeklerde 102, kadınlarda 88 santimetrenin üzerinde olması (son zamanlarda bu rakamlar 94 ve 80 cm'ye çekilmiştir) kalp damar hastalık riski ile ilişkilidir." diye konuştu.

ŞİŞMANLIĞIN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

Obezitenin çeşitli hastalıklarla ilişkisi biliniyor. Fazla kilolu olma Avrupa Bölgesinde her yil 1 milyondan fazla ölümün ve hasta olarak geçirilen 12 milyon yasam yılının sorumlusudur diyen Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahaliye Uzmanları Uz. Dr. Selim Taş, " Obezite seker hastalığı, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve felç dahil pek çok agir hastalık ile ilişkilidir. Örneğin 6-8 kg'lik bir ağırlık artısı kilo almayan kişilere kıyasla seker hastalığı riskini 2 kat artırmaktadır. Obezite ayrıca bazı kanserler (meme, rahim, prostat, kalın barsak ve safra kesesi kanserleri), beynin oksijensiz kalması, uykuda nefes durması, fıtık ve dizlerde romatizma, safra kesesi taşı, kolesterol yüksekliği, karaciğer yağlanması, reflü, depresyon, varis gibi hastalıklarla ilişkilidir. Obez kişilerin çoğu hızlı ve kolayca zayıflamayı isterler .Gerçekte ise bu o kolay değildir ve başarılamadığından dolayı hastalar arasında motivasyon eksikliğine bağlı tedaviyi bırakma veya tekrar kilo alma oranı yüksektir. Bu yüzden daha tedavi başlangıcında gerçekçi hedefler belirlenmelidir (6 ayda %5-10 kilo kaybı gibi). Vücut ağırlığındaki %10 kadar bir azalma bile risk faktörlerinin belirgin olarak azalmasını sağlar. Kilo vermek kadar verilen kilonun idamesinin sağlanması da tedavinin çok önemlidir, çünkü kilo veren kişilerin %95'inden fazlası yeniden kilo almaktadır. Kilonun korunması uzun süreli davranış değişikliği, dengeli ve sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılmasına bağlıdır. Bu amaca yönelik olarak tedavide ana nokta enerji aliminin azaltılması ve enerji harcanmasının artırılmasıdır." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri