Özdemir, çiftçilere toprağı derin sürmemelerı konusunda uyarıda bulundu.
Yozgat'ın tarımsal sulama bakımından yeterli potansiyele sahip olmadığını, o nedenle de suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini belirten Özdemir, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) projesinin bu bakımdan çok önemli olduğunun altını çizdi. Özdemir, toprak işlemesiz tarım uygulamasında, girdi, zaman ve işgücünden tasarruf sağlayarak çiftinin daha karlı üretim yapmasına imkan sağladığına dikkat çekerek, "Bu sistem, toprağı ve bitkiyi koruyan, sürdürülebilir uzun vadede toprakların iyileştirilmesine ve toprağın erozyon nedeniyle yok olmasının engellenmesine önemli katkı sağlamaktadır" dedi.
Çiftçinin tarıma hazırladığı tarlasını derin sürme alışkanlığından da vazgeçmesi gerektiğini kaydeden Özdemir, bu amaçla çiftçilerle bir araya gelip, eğitim çalışmalarında bulunduklarını bildirdi. Toprağın derin sürülmesi sonucunda gübre ve ilaca daha fazla ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Özdemir, "Derin sürüm sonucunda toprağı yırtıyoruz. Dünyada artık derin sürüm yapılmazken, bunun gerekli olduğuna bir kez inanmış olan köylümüz bu yanlışlığı sürdürüyor. Bunun önüne geçebilmek için çiftçilerimizi bilinçlendirme çalışmalarımız devam etmektedir" diye konuştu.
İl Müdürü Özdemir, genel olarak toprağı işlemenin amacının, kültür bitkilerinin gelişmesi için gerekli su, hava, sıcaklık ve besin maddeleri gibi ana faktörlerin etkilerini artırmak, bitkilerin isteklerine uygun olarak düzenlemek olduğu kaydetti. Özdemir, toprak işleme derinliği arttıkça gerekli çeki gücünün de arttığını, böylece tarımsal üretimde daha fazla yakıt harcanıp, motorun zorlandığını anlattı. Bu nedenle gereğinden daha derin sürüm yapılmaması gerektiğinin altını çizen Özdemir, kulaklı pulluk ile 20 santim derinlikte anız bozma uygun iken, yazlık bir üründen sonra 13- 15 santim derinliğin yeterli olduğunu da kaydetti.(DHA)