Metaller üzerinde aletler ve makineler yardımıyla talaş kaldırarak, onları istenilen şekil ve ölçüye getirmeye denilen tesviyecilik bu günlerde oldukça sıkıntılı. Böylesine ağır, ağır olduğu kadar da dikkat gerektiren işleri yapan tesviyeciler işin zorluğundan çok iş olmamasından yakınıyor. Aslında, tesviyecilik, endüstriyel üretim içinde geniş bir uygulama alanı bulunan bir iş kolu. Günümüz teknolojisinde ise tesviyeci el aletlerinin ve makinelerinin kullanılmadığı endüstriyel işyeri yok. Dolayısıyla, hızla ilerleyen teknolojik gelişmelerin yanında, tüm sanayi kollarında görev ve sorumluluk alacak tesviyecilere, her zaman ihtiyaç var. Asıl sorun ise bu işleri yapacak ve yetişecek eleman sayısının gittikçe azalması.
İNSANLAR ZANAAT ÖĞRENMEK İSTEMİYOR
40 yıldan bu yana tesviyecilikle uğraşan ve sanayi sitesinin sayılı ustalarından olan Mehmet Tevfik Baki, işlerin durgun olmasından dolayı sıkıntılı günler geçirdiklerini belirterek, " Arttık insanlar zanaat öğrenmek istemiyor. İlk sordukları soru ne kadar maaş vereceksin, hafta sonları tatil olacak mı? Sorular oluyor. Kimse ben bu işi tam olarak öğreneyim koluma altın bilezik takayım demiyor. Tesviyecilikte alet, makine ve takımların kullanılması, teknolojik kurallara uygun çalışmayı gerektirir. Tesviyeci, yaptığı işten iyi sonuç alabilmesi için, mesleği ile ilgili ölçü ve kontrol aletlerini tanımalı, doğru olarak kullanmalı ve bakımını yapmasını bilmelidir. Aynı zamanda iyi malzeme bilgisine sahip olmalı, malzemelerin özelliklerini, üzerinde yapılacak işlemleri, malzeme seçiminde dikkat edeceği hususları bilmelidir. Tesviyecinin, mesleği ile ilgili imalat yöntemlerini uygulamakta, işlem sırasını belirlemekte, iş kalıplarını tasarlamakta ve özel aletleri kullanmada geniş bilgiye sahip olması gerekir. Tüm bunları öğrenebilmesi için iyi bir ustanın yanında sebat ve sabırla yetişmesi lazım. Ama günümüzde maalesef insanlar kısa yoldan para kazanmanın derdine düştüler."
'TESVİYECİLERİN ÜSTADI'
Sanayide bulunan ve tesviyecilik mesleğinde 'üstat' olarak kabul edilen 57 senelik usta Necat Aytaçoğlu,"Samsun sanayisine ne hükümetin ne belediyenin ne de Samsun halkının sahip çıktığı yok. 57 senedir burada tesviyecilik yapıyorum böyle durgunluk görmedim. Ortada bu işe çözüm olmak adına atılan tek bir adım da yok. Samsun'da bulunan birkaç ağır sanayi kolunu da kapatıp yerine yenilerini idame ettirmemek küçük esnafın idam fermanını imzalamaktan başka bir şey değildir. İnşallah idarecilerimiz buradan sesimizi duyar ve yatırım yaparak Samsunumuzun en büyük sorunlarından olan işsizlik problemini çözer."
PİYASA GENEL OLARAK DURGUN
"Piyasanın genelinde olduğu gibi bizim de en büyük sıkıntımız işlerin durgunluğu" diyen 33 seneden beri torna ustalığı yapan Ahmet Gürbüz, şunları söylüyor:" Peş peşe gelen ekonomik kriz haberleri ve bulanık suda balık avlamak isteyen birkaç kişi yüzünden piyasada gitgide bir daralma yaşıyoruz. Hükümetimizin biran önce bu konuya el atmasını ve düşüntülü hareketler yaparak küçük esnafın belini bükmek isteyenleri durdurması lazım. Yoksa kriz çığırtkanlığı yapanlar gerçekten emellerinde başarılı olacaklar. Bizim işimiz genel olarak birçok sektörle bağlantılı olmasına rağmen inşaat sektörüyle daha fazla iç içe. Dolayısı ile inşaat sektörü durgunlaşınca bizim sektör de durgunlaşıyor."
YENİ NESİL USTA
Yeni yetişen ustalar arasında gelecek vaat eden Musa Sağlam, "12 seneden beri tesviyecilikle uğraşıyorum. Tesviyecilikte birinci kural dikkat ve yeniliklere açık olmaktır. Ben elimden geldiğince teknolojiyi takip ederek, bu yenilikleri işime yansıtmaya çalışıyorum. Bana göre kendisini teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştiren tesviyeciler, büyük işletmelerde, önemli görevler alarak, ekonomik sorunlarını rahatlıkla çözebilirler ve ileriye daha bir umutla bakabilirler."