Toyota, böylece 2008 yılında ABD'li General Motors'tan (GM) aldığı dünyanın en fazla araç satan otomotiv şirketi unvanını korumaya devam etti.
Toyota, ağır vasıta üreten Hino Motors ve küçük araç üreten Daihatsu Motor dahil geçen yıl küresel araç satışlarının 2009 yılına göre yüzde 8 artarak, 8,42 milyon olduğunu açıkladı. Şirketin, satışlarındaki artışta Çin ve diğer Asya ülkelerindeki güçlü satış büyümesi etkili oldu.
Toyota sözcüsü Paul Nolasco, GM'yi alt etmekle ilgilenmediklerini belirterek, Amacımız müşterilerimizle bir numara olmak. Şirket kaliteyi artırmak için elinden gelen çabayı gösteriyor. Biz onların favori araç üreticisi olmak istiyoruz dedi.
Şirket, hatalı paspas, sıkışan gaz pedalı, yazılım hatası ve çeşitli teknik sorunlar yüzünden 2009 yılında ve geçen yıl çoğu Kuzey Amerika'da olmak üzere 10 milyondan fazla aracını geri çağırmak zorunda kalmıştı.
Küresel finansal krizden sonra büyük otomotiv şirketleri toparlanma sürecine girerken, Toyota, önceki yılla karşılaştırıldığında geçen yıl Kuzey Amerika'da satışları düşen tek önemli otomotiv üreticisi oldu. Toyota'nın geçen yıl Kuzey Amerika'daki satışları 2009 yılına göre yüzde 2 düşüşle 1,94 milyon olurken, bu satışların 1,76 milyonu ABD'de gerçekleşti.
Japonya'da geçen yıl satışları yüzde 10 artarak 2,20 milyonu bulan Toyota'nın, Japonya hariç Asya'da satışları yüzde 24 ve Çin'de de yüzde 19 yükseldi. Toyota, geçen yıl Çin'de 846 bin araç sattı. Toyota'nın geçen yıl denizaşırı satışları yüzde 7 yükselerek, 6,21 milyonu buldu.Toyota, geri çağırdığı araçlarındaki arızalı gaz pedalları sorununu 4 ay geç bilgilendirdiği için ABD hükümetine biri 16,4 milyon dolar, diğeri 32,4 milyon dolar olmak üzere toplam 48,8 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etti.
GENERAL MOTORS İKİNCİ SIRADA
Bu arada GM, geçen yıl küresel araç satışlarının 2009 yılına göre yüzde 12 artarak, 8,39 milyona çıktığını açıkladı. Şirket, 2009 yılında 7,48 milyon araç satmıştı. GM, 70 yıldır sürdürdüğü dünyanın en fazla araç satan otomotiv şirketi unvanını 2008 yılında Toyota'ya kaptırmıştı. Küresel finansal krizin hüküm sürdüğü dönemde ABD hükümetinin kurtardığı ve kısa bir iflas koruma sürecinden sonra yeniden yapılanmaya giden GM, daha sonra hızla toparlandı.
GM, geçen yıl satışlarında ön önemli 10 piyasasının beşinde çift haneli artışlar gösterdi. GM'nin Çin'deki satışları geçen yıl yüzde 28,8 yükselişle 2,35 milyonu bulurken, anavatanı ABD'de satışları ise yüzde 6,3'lük artışla 2,21 milyon oldu. Şirketin Rusya'daki satışları yüzde 12,4 ve Brezilya'da yüzde 10,2 arttı.