Trafik sorunu kültür meselesidir

Samsun Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, trafik sorunun bir kültür meselesi olduğunu belirterek, "İnsanların önüne sürekli bariyer koyarak değil, bir çizgi çizerek de trafik sorununu önleyebilirsiniz.

Ama kişi bunu anlayabiliyorsa, kavrayabiliyorsa, o zaman bu çizgi bir anlam ifade edecektir" dedi

Samsun'da, İçişleri Bakanlığı talimatları doğrultusunda, trafik düzeni ve güvenliğinin sağlanması, trafik sorunları, uygulamada görülen aksaklıklar ile fahri trafik müfettişlerinin çalışmaları ve hizmetin yürütülmesinde ortaya çıkan sorunların değerlendirilmesi kapsamında bir toplantı gerçekleştirildi.

TRAFİK KURRALLARI BENİMSENMİYOR

Devlet Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Samsun Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, araçların nitelikleri ile donanımlarının yükseldiği, yolların kalitesinin arttığı bir ortamda tırmanan trafik terörünün en büyük nedeninin insanların trafik kurallarını benimsememesinden kaynakladığını söyledi. Çelik, konuşmasında trafik sorunun bir kültür meselesi olduğunu belirterek, “İnsanların önüne sürekli bariyer koyarak değil, bir çizgi çizerek de kazaları önleyebilirsiniz. Ama insan bunu anlayabiliyorsa, kavrayabiliyorsa, o zaman bir anlam ifade edecek. Yoksa, cezai yaptırım, polisle yaptırılan zorunluluk, bu bilinç düzeyindeki yetersizliğindeki baskının getirdiği bir zorunluluk bizim arzu ettiğimiz bir husus değildir" dedi.

BİZDE Kİ CAN KAYIPLARI BAŞKA ÜLKE DE YOK

Çelik, konuşmasında trafik konusundaki eğitimin çocuk yaştan itibaren başlaması gerektiğine işaret ederek, "Bizim eğitim ve kültürdeki başlangıç noktası çocuklarımızın yetiştirilmesi ve onlara örnek olunması yönünde olmalıdır. 30 yaşındaki bir insanın alışkanlıklarını ne kadar değiştirebiliriz ki. Büyük kazalar, yoğunluğun fazla olduğu yollarda değil, aksine daha sakin ve boş olan yollarda meydana geliyor. Bazı sürücüler yolu boş gördü mü orada gaza basıyor, orada farklı duyguları ortaya çıkıyor. Her gün trafikle ilgili arkadaşlarıma bir nokta söyleyerek, uyarıda bulunuyorum, fakat bunların sonucunda yapılanlar geçici çözümler. Önemli olan insanların trafik kültürünü benimsemesidir. Bu bayramda binlerce yaralı ve 100'ün üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. Dünyanın her yerinde kazalar oluyor ama bizim ülkemizdeki can kayıpları kadar olmuyor" diye konuştu.

AFRİKA'DA BANA MİSAFİRİZ DİYE YOL VERDİLER

Öte yandan, trafik kurallarına göre yaşantıyı gelecek nesle kültürel bir miras gibi bırakılması gerektiğini kaydeden Çelik şöyle konuştu: "Ben sokaklarımda duyguyu ve inceliği göremiyorum. Kazaları ve önlemlerini konuşacağız fakat önemli olan insanları aydınlatmamız bilinçlendirmemiz ve kafaları ve zihinleri değiştirmemizdir. 3 yıl önce Afrika'ya gittim ve oradaki trafik hassasiyeti beni çok etkiledi. Kavşaktan döndüm ve bize kırmızı yanıyordu durdum. Bize kırmızı yandığı halde diğer araçlar durarak, misafiriz diye sürücüler bize tebessümle elini uzatarak devam etmemizi istedi. İnsana saygıyı yakaladıklarını gördüm. Samsun'da da bunu yaşamak istiyorum"

ÖDEDİĞİMİZ BEDEL ÇOK AĞIR OLUYOR

Daha sonra konuşan Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri ve Yol Güvenliği Derneği İl Temsilcisi Sedat Kır, dünyada trafik sorununun devlet-vatandaş işbirliği esas alınarak çözüldüğünü söyledi. Kır, "Çözüm üretilen ülkelerle aynı mevzuatı uygulamamıza rağmen ödediğimiz bedel çok daha yüksek olmaktadır. Bu durum en kutsal hakkımız olan yaşama hakkımızı elimizden almakta ve bizler bu durumu adeta kader olarak algılamaktayız. Bilmeliyiz ki trafik kurallarına uymadığımız anda trafik canavarına dönüşüyor, kendimiz ve çevremiz için tehlike oluşturuyoruz" dedi. Ardından fahri müfettişler, Samsun'da eksik gördükleri hususları ve karşılaştıkları sorunları dile getirerek, trafikle sorumlu emniyet mensuplarına iletti.

Zekeriya FIRAT

YAŞAM Haberleri