TÜBİTAK, Bilim Olimpiyatları sınav tarihlerini hala açıklamadı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından her yıl nisan mayıs ayında organize edilen Ulusal Bilim Olimpiyatları birinci aşama sınav tarihi bu sene halen açıklanmadı.

Bilim olimpiyatlarına hazırlanan öğrenciler, sınavın yapılmayacağı yönünde endişe taşıdıklarını dile getirdi. 

Eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın kitabında yer verdiği “Kurumda son bir yılda 1000’den fazla bilim adamı işten çıkartıldı” iddiasını destekleyen bir gelişme ortaya çıktı. Mart ayı başında açıklanması beklenen Ulusal Bilim Olimpiyatları sınav tarihlerinin hala açıklanmaması personel eksiğini akıllara getirdi. Kurum, bugüne kadar bilim olimpiyatları seçmelerini her yıl düzenli olarak gerçekleştirdi. Bu yıl 23’üncüsü düzenlenecek ve normalde sınav tarihi mart ayının başlarında ilan edilmesi gerekiyordu. Kurumun internet sitesini takip eden veli ve öğrenciler, yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen tarih verilmemesini manidar buldu. TÜBİTAK’ı arayanlara sınav tarihlerinin belli olmadığı söylendi. Gelişmelerin kurumun resmi internet sitesinden duyurulacağı belirtildi. TÜBİTAK’ın web sitesinden de “Ulusal Ortaokul Matematik ve Ulusal Bilim Olimpiyatları 2015 yılı birinci aşama sınav tarihleri henüz belli olmamıştır. Sınav ve başvuru tarihleri için web sayfamızı takip ediniz” şeklinde duyuru yapıldı. 

Bir grup öğrenciyi olimpiyatlara hazırlayan Bilgisayar Öğretmeni Ali Yüksel, seçmelerin bu sene yapılmayacağı yönünde endişe taşıdıklarını ifade etti. Bugün tarih açıklansa bile sınavların okulların kapanacağı haziran ayına sarkacağını belirten Yüksel, “Bilim olimpiyatları da mı paralel safsatasına kurban ediliyor?” diye sordu. 

Belirsizliğin, akıllara paralel paranoyasını getirdiğini öne süren öğretmenler, "Personel eksikliği ve bundan önceki seçmelerde birçok öğrencinin hizmet hareketi okullarından olması, velilerde olimpiyatların yapılmayacağı düşüncesini doğurdu. Bunu destekleyen bir uygulama da TÜBİTAK’ta düzenlenen olimpiyatlar ikinci aşama ödül töreninde hayata geçirildi. Önceki yıllarda başarılı öğrenciler derece ve okul ismiyle birlikte açıklanırken bu sene sadece öğrencinin ismi okundu. Sebebi de kürsüye çıkan öğrencilerin büyük çoğunluğunun hizmet hareketi okullarından olması." görüşünü dile getirdiler.

BİLİM OLİMPİYATLARI 

TÜBİTAK, liseye (son sınıflar hariç) ve ortaokulların 8. sınıfına devam eden öğrencileri temel bilimlerde çalışma yapmaya özendirmek ve bu alanlarda gelişmelerini sağlamak amacıyla Matematik, Bilgisayar, Fizik, Kimya ve Biyoloji dallarında Ulusal Bilim Olimpiyatları düzenliyor. İki aşamalı sınavlar sonucu seçilen öğrenciler, madalya ve para ödülünün yanı sıra, Dünya Bilim Olimpiyatları’nda Türkiye’yi temsil etme hakkı kazanıyor. Ayrıca sınavdaki dereceleri oranında girecekleri ilk Lisans Yerleştirme Sınavında (LYS) bir kereye mahsus ek katsayı uygulamasından yararlanıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

DENGE EĞİTİM Haberleri