Türban ortaöğretimde serbest

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, yönetmelikte yapılan değişiklikle ortaöğretimde başörtüsü yasağının kaldırıldığını açıkladı.

Dün akşam, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki öğrencilerin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasının e bendinde yer alan “başı açık” ibaresi ve aynı bendin son cümlesinin yürürlükten kaldırıldığını açıkladı. Arınç şöyle konuştu:

BEKLEDİKLERİNİ BİLİYORUM
“Milli Eğitim Bakanlığımız, orta öğretimle ilgili yönetmeliğinde, özellikle bazı kız öğrencilerimizin hasretle beklediklerini biliyorum. Son Bursa ziyaretimde de okulların açılışında öğrencilerle bir araya geldiğimizde onlar heyecanlı bir şekilde bu müjdeyi bekliyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına hakkında yönetmelik gözden geçirilmiş ve bu yönetmeliğin 3. ve 4. maddelerinde bir değişiklik yapılarak, 4. maddesinin birinci fıkrasının e bendinde yer alan 'baş açık' ibaresi ve aynı bendin son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.”

4. MADDE VE ÇIKARILAN CÜMLE
Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'in 4. maddesinin “e” bendi şöyle; “Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3'üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır.” Arınç, çıkarıldığını söylediği son cümlede yer alan 3'üncü maddenin altıncı fıkrası ise şöyle: “Kız öğrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebilir.”

KARARA TEPKİLER
Yönetmelik değişikliği tartışma yarattı. Yönetmelikte, değişikliğin sadece ortaöğretimi kapsayacağına ilişkin açık hüküm bulunmaması halinde türban serbestliğinin kapsamının genişleyeceği iddia ediliyor. Muhalefet partilerinin görüş açıklamadığı değişikliğe ilişkin sendikaların ilk değerlendirmeleri şöyle:

TRAVMA YARATACAK
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karacan: “İnanç sömürüsü yapılarak toplum Ortaçağ'a sürükleniyor. Din üzerinden siyasette sıra çocuklara geldi. Karar okullar üzerinde siyasi bir müdahaledir. Laik eğitimin olduğu bir ülkede, karar travma yaratacak. ”

SONRAKİ ADIM KARMA EĞİTİMİ BİTİRMEK
Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir: “Yönetmelik değişikliği anayasanın değişmez ilkelerine aykırıdır. Konuyu yargıya taşıyacağız. Özgürlük denildiğinde akıllarına sadece türban geliyor. Amaç ana okullarına kadar dini simgeleri sokmaktır. Bu amaç uğruna yapılan icraatlar liselerle ve ortaokullarla sınırlı kalmaz. Eğitim kurumlarında bilimsel ve laik düzlem aranmıyor. Tüm okullar medreseye, tüm öğrenciler de medrese öğrencilerine dönüştürülüyor. Sonraki adım karma eğitime son vermek olacak.”

ORTA ÖĞRETİM İSTİSMAR ALANI OLMAKTAN ÇIKTI
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: “Genel toplumsal ahlaki kurallar çerçevesinde serbestlikten yanayız. Başörtüsü tartışma konusu olmaktan çıkmalı dini değerlerimiz siyasiler tarafından istismar edilmemeli. Bu yönetmelik değişikliği ile birlikte orta öğretim kurumları da din istismarı yapanların, istismar alanı olmaktan çıkmıştır.” HÜRRİYET

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

DENGE EĞİTİM Haberleri