Çelik İhracatçıları Birliği’nin önderliğinde birleşen bir sektörel heyet, dünyanın en büyük çelik üreticisi ve Türkiye’nin uluslararası pazarlardaki rakibi Çin’deki tesislerde incelemelerde bulunacak. Mevcut elektrik ark ocaklı tesislerinde hurda yanında cevhere dayalı üretim yaparak üretim maliyetlerinin düşürülmesine odaklanan Türk çelik sektörü, bu konuda öncelikle Çinli firmaların tesislerini ve üretim tekniklerini yerinde değerlendirecek. Sonrasında ise diğer ülkelerdeki yeni teknolojileri yerinde incelemek üzere bu ülkelere de ziyaretler gerçekleştirmeyi planlıyor.
Çelik İhracatçıları Birliği, Türk Çelik Üreticileri Derneği ile birlikte sektörün gelişimi ve ilerlemesi için yürüttüğü çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Son dönemde sektörde yaşanan daralmayı alternatif teknolojileri devreye alarak aşmaya odaklanan sektör, bu konuda dünya çelik üretiminin yarısını gerçekleştiren Çinli çelik üreticileri ile bilgi paylaşımında bulunacak. Geçtiğimiz ay düzenlenen “Çelik Sektörünün Teknolojik ve Yapısal Dönüşüm Çalıştayı’na katılan Çin’in en büyük çelik grubu MCC (CISDI), Türk çelik sektörü temsilcilerini ülkelerine davet etmişti. Bu doğrultuda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK yetkilileri ile birlikte Çelik İhracatçıları Birliği başkanlığındaki sektörel heyet 25 Temmuz-1 Ağustos 2015 tarihleri arasında Çin’i ziyaret edecek.
Program çerçevesinde; Türk çelik heyeti, Çin’in modern entegre çelik tesislerinde incelemelerde bulunacak. Bir yanda sıcak metal şarjının yapıldığı elektrik ark ocaklı tesisleri ziyaret edecek heyet; ülkemizde halen üretilmeyen paslanmaz çelik tesisini de ziyaret edecek. Ayrıca halen kurulmakta olan dünyanın en büyük kapasiteli entegre tesisi de programda yer alacak. Heyet böylece Çin’in çelik sektöründe kullandığı Ar-Ge, yenilik, teknoloji ve mühendislik çalışmaları hakkında detaylı bilgi sahibi olacak. İlave olarak Türkiye’de elektrik ark ocaklı tesislerden entegre tesislere dönüşüm için gereken yatırım maliyetleri ile ilgili de bilgiler alınacak.
Çelik İhracatçıları Birliği’ne bağlı Matil A.Ş.’nin organizasyonu ile düzenlenen “Çelik Sektörünün Teknolojik ve Yapısal Dönüşüm Çalıştayı’ın ana konusu mevcut elektrikli ark ocak tesislerinde hurda yanında alternatif hammaddeler kullanılarak üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve yeni teknoloji yatırımlarının fizibilitelendirilmesiydi. Çin ve Rusya ile birlikte Avrupa’dan toplam 9 ülkeden büyük çelik üreticilerinin katıldığı çalıştayda Türk çelik sektörü temsilcilerine yatırım alternatifleri ve üretim maliyetini düşürücü çözümler anlatılmış ve sektör çalışmalarından örnekler verilmişti.