Dershanelerin özel okula dönüşüm şartlarını da içeren yönetmelik kolej sahiplerini kızdırdı. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği de yönetmeliğe tepkili.
Yönetmeliğe göre kolejlere Türkçe isim şartı geliyor, asansörsüz okul kalmayacak, Türk okullarda yabancı yönetici çalıştırılamayacak, asansörsüz okul koşulu yabancı tarihi okulları kapatma tehlikesi ile karşı karşıya getirecek, ücret artışları enfasyonun üstüne en fazla yüzde 5 eklenecek.
Dernek hazırladığı raporda, Yönetmelik özel okullar için kabul edilemez derecede hükümler içeriyor. Bu yönetmelikle özel okul idare etmek imkansız. dendi.
Yargı yolunun gösterildiği raporda, Bu hali ile yürürlüğe giren yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali ile ilgili olarak idari yargıya başvurmak kaçınılmaz görülüyor. 28 Şubat döneminde yaşanan sıkıntılardan çok daha ağır maddeler içeriyor. Bazı maddeler için art niyetle hazırlanmıştır düşüncesinde olmak bile yadırganmamalı denildi. İşte rapora göre kolejlerin karşı karşıya kaldığı sorunlar şöyle:
TEMEL LİSE ADI EĞİTİMİN RUHUNA AYKIRI
- Dönüşen liselere Temel Lise adı verilmesi özel okulculuğa ve eğitime aykırı. Dönüşüm Lisesi veya Geçici Lise denilebilir.
- Dönüşüm okulları dışında kalan okullara da normal eğitim yapılır ve dengi resmi okullarda uygulanan ders süreleri esas alınır diyor. Bu da dönüşen temel liseler ikili eğitim yapabilir ve her yolu deneyerek 4 yıl boyunca sanki bir dershane gibi çalışıp aynı zamanda lise diploması verip mevcut özel okulların kapanmasına neden olabilir.
- Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi sağlık alanı açacakların anlaşma yapacağı hastane şartlarında 30 kilometre mesafeden söz edilerek bu maddeye eklenen kara yolu ile ibaresi kuş uçuşu mesafelerin hesaplanması önlenmeye çalışılırken özel durumlar ihmal edilmiş.
- Kurum isimlerinin Türkçe olması şartı çok tartışılır. Kurumlara ülke, millet, yabancı kurum ve kuruluş adları verilemez deniliyor. Kıta adlarını unutmuşlar! Örneğin Amerika Koleji ya da Avrupa Koleji de kurtulmuş oldu. Yanlış olanı isimleri engellemek yerine her şeyi yasaklama mantığı!
- Geçici kapatma cezaları okullar kapandıktan sonraki ay içinde uygulanacak. Anlamsız, çünkü tek etkisi disiplin cezası olarak teşvik alma puanlamasında puan kaybıdır.
- Akşam liselerine hafta sonu yapılacak dersler için çalışma saatleri çizelgesi için şimdi valilikten izin alınarak uygulanır hükmü gelmiş.
100 YILLIK OKULLAR KAPANABİLİR
- Binaların zemin katı dışındaki katlarına asansör yapılması zorunlu hale geliyor. Asansör yapılamayacak okullar bu durumda kapatılacak. Asansör yapmak için belediyeden veya bina tarihiyse ek olarak tabiat varlıklarını koruma kurumundan izin alamayacak kurumlar ne yapacak? Asansörü yaparken binanın yapısında değişiklik yapıldı diye bin bir zorlukla alınan sağlamlık raporları yeniden istenecek. Bu değişiklikle plan değişikliği olacak ve belki de 100 yıllık okullar bugüne kadar kazanılmış tüm haklarını kaybedecekler. Engellilere uygun ortamı yaratmaya çalışmak için maksimum gayret gösterilmeli ancak asansör yapamayacak kurumlarda kapatılmamalı.
YABANCI YÖNETİCİYE İZİN YOK
- Yabancı okullar ve milletlerarası okullar dışındakiler yabancı genel müdür veya genel müdür yardımcısı çalıştıramazlar. Bunun hangi kanunun hangi maddesine dayandırıldığı açıklanmalı aksi takdirde yasal dayanağı yoksa iptal edilmeli zira görevlendirilecek yabancı bir genel müdür sadece idari veya mali konularla ilgilenmek üzere görevlendirilmiş olabilir.
- Yabancı öğretmen atamasına kısmi rahatlık getiriliyor. Ülkesinin resmi makamlarından öğretmenlik belgesi alana Bakanlık YÖK'ten denklik belgesi istemeyecek. Yabancı öğretmen tek kurumda görev yapacak. Başka bir okulda da görev yapabilmeli.
- Özel okullarda sınıf mevcudunu azaltıyor ve okul öncesi hariç tüm kurumlarda 24'e çekiyor.
- MEB eğitim desteği verilmesi için bir sınıfta e-okul üzerinde en az 12 kişi kayıtlı olması hükmünü getiriyor.
- Ara sınıf ücret artışlarında verilen bir enflasyon formülüne en fazla yüzde 5 ekleneceği belirtiliyor. Yani Türkiye'de gerçekleşen ortalama enflasyon oranı dikkate alınacak.
- Öğrenci ücretleri kurumun açacağı Bakanlığa veya Valiliğe bildireceği bir hesaba yatırılacak ve MEBBİS de ki ilgili elektronik birime işlenecek. Bunun hukuki bir dayanağı olduğu düşünülmüyor.
- Öğrencinin başka bir okula nakli durumunda ücret iadesinde düzenlenen faturada belirtilen tutar üzerinden iade yapılır diyor. Ücret iadesi yıllık öğrenim ücretinin yüzde 10'u dur. Bir okul 500 puanlı öğrenciye yüzde 80 burs verir ve yıllık ücreti olan 30 bin TL'yi 6 bin TL'ye düşürürse düzenlenen faturaya bu bilgi işlenir. Bu öğrenciye, başka bir kurum yüzde 100 burs verirse, ilk kurum 3 bin TL keseceği yaptırım yerine ancak 600 TL yaptırım uygulayabilecek.