Türkiye, en büyük 30 pazarın arasında

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Başkanı Kadir Gürkan, ''Türkiye, dünya tıbbi cihaz pazarında en büyük 30 pazarın arasında yer almaktadır'' dedi.

Gürkan yaptığı yazılı açıklamada, MMO Samsun Şubesi'nce 23-24 Eylül'de yapılan 4. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongresi ve Sergisi'nin (TİSKON) sonuç bildirgesinin yayımlandığını belirtti.

Türkiye'nin 2010 yılı verilerine göre tıbbi cihaz, ekipman ve sarf malzeme pazarının 2.1 milyar dolar olduğunu ifade eden Gürkan ''Türkiye, dünya tıbbi cihaz pazarında en büyük 30 pazarın arasında yer almaktadır. Sektörün ithalata bağımlılık oranı hala yüzde 85 düzeyindedir. Katma değer zinciri içinde önemli bir pay yurt dışında kalmaktadır. Yerli üretimde genel olarak katma değeri düşük ürünler imal edilmektedir. Sektörün 2010 yılı katma değeri 246 milyon liradır. İthalatı 2.1 milyar dolar, ihracatı ise 189 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 9'dur. Sektör, ithalatta ülkeye daha ileri teknoloji ürünleri getirmekte, ihracatında daha az katma değerli ürünler satmaktadır. Görüldüğü gibi sektör dışa bağımlı bir yapıdadır. Serbest ithalat rejimine bağlı olarak kaliteli-kalitesiz birçok marka ürün ülkemize ithal edilmekte ve milyarlarca döviz ödenmektedir.''diye konuştu.

Türkiye'nin sektöre ilişkin politikalarının olmadığını kaydeden Gürkan, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:''Bu eksiklikten hareketle, sektörle ilgili tüm kesimlerin katılımıyla ulusal plan, politika ve stratejiler oluşturulmalı ve hayata geçirilmelidir. Sağlık hizmetlerinde ve tıbbi cihaz kullanımında, toplumun geneli için eşit, ulaşılabilir ve parasız sağlık hizmetinin gerçekleşmesini sağlayacak teknolojilerin geliştirilmesine yönelik bir planlama ve sağlık politikaları oluşturulmalıdır. Son yıllarda sağlık alanında mühendisliğin rolünü geliştirici adımlar atılmasına karşın bu acil ihtiyacı karşılayacak bir planlamanın gerçekleşmediği görülmektedir. Bu doğrultuda sağlık kuruluşları ve karar alıcılar tutarlı, devamlı ve yeniliklere açık bir anlayışla sağlık teknolojileri politikaları geliştirmeli, bu politikalar sağlık teknolojileri ve tıbbi cihaz kullanımına yönelik araştırma-geliştirme, düzenleme-uygulama, bakım-onarım faaliyetleri gibi birçok alt basamağı kapsamalıdır. Kalitesiz tıbbi cihaz ve malzeme ithalatını engellemek için tedbirler alınmalı, satıcılara satmış oldukları ürünlerle ilgili satış sonrası hizmet sorumlulukları getirilmelidir.''




İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri