Türkiye notunu iki basamak yükseltti

Hükümetin ve Merkez Bankası'nın 'Türkiye'ye hak ettiği kredi notu verilmiyor' yakınmalarına ilk karşılık veren Fitch oldu. Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyenin bir basamak altı olan 'BB+'ya yükselten Fitch, 15 y

KÜRESEL kriz karşısında dayanıklılığı ile övünen Türkiye'nin, 'sıfırcı hoca' olarak eleştirdiği uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından ilk iyi not Fitch'ten geldi. Hükümetin ve Merkez Bankası'nın 'Türkiye'ye hak ettiği notu verilmiyor' eleştirilerinin ardından, not artımı beklentisine ilk olumlu yanıtı veren Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe artırdı. Türkiye'nin döviz cinsi kredi notu böylece 'BB+' oldu.

BİR PUAN KALDI

Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsi kredi notunu iki kademe artırarak 'BB+'ya yükselttiğini açıkladı. Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir' seviye olan BBB-'ye gelmesi için tek not artırımı gerekiyor. Fitch, aynı zamanda uzun vadeli yerel para cinsi notunu 'BB'den 'BB+'ya ve ülke tavanını da 'BB'den 'BBB-'ye yükselttiğini bildirdi.

İLK KEZ
2 KADEMELİK ARTIŞ OLDU


Fitch'in verdiği bu notun bir özelliği de, bu kuruluşun Türkiye'yi izlediği 15 yıldır ilk kez bu kadar cömert olması. Dünyanın üç büyük rating kuruluşundan biri olarak kabul edilen Fitch, 1994 yılından bu yana Türkiye'yi izliyor. 1999 yılından bu yana da Türkiye'de hizmet veren ve halen Türkiye'de ofisi olan tek uluslararası raiting kuruluşu olan Fitch, bugüne kadar not artırımlarını birer birer yaparken, bu defa iki kademelik bir artışa gitti.

TAKİBE ALMIŞTI

Fitch, Türkiye'nin, döviz ve lira cinsinden uzun vadeli kredi notunu, Ekim ayında “pozitif” izlemeye almıştı. Fitch tarafından yapılan açıklamada, 'pozitif' izleme sonucunda, Türk ekonomisinin küresel mali kriz karşısındaki dayanaklılığı nedeniyle, yıl sonuna kadar kredi notunun yükseltilebileceği vurgulanmıştı.

MALİ KRİZ YAŞANMADI

Fitch'den yapılan açıklamada, küresel krizin Türkiye ekonomisinde derin bir durgunluğa yol açsa da ödemeler dengesi ya da mali krize yol açmadığını vurgusu yapıldı. Açıklamada, not artırımında Türkiye ekonomisinin küresel krize gösterdiği göreceli direncin rol oynadığı belirtildi. Fitch, Türkiye'nin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) 2009 sonunda yüzde 6 daralacağını, 2010'da yüzde 4 büyüyeceğini, cari açığın GSYH'ye oranının yıl sonunda yüzde 2.1'e gerileyeceğini öngördü.

TÜRK BANKALARINDA PEK SIKINTI YOK

Türkiye'de ofisi bulunan tek uluslararası derecelendirme kuruluşu olan Fitch'in analizine göre, Türkiye'deki bankacılık sektörü, Yükselen Avrupa Bölgesi'nde bulunan bankacılık sektörüne göre daha iyi durumda bulunuyor. Türk bankalarıyla birlikte, Polonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti bankalarının sermaye yapıları güçlü olarak değerlendirilirken, sermaye yapısı güçlü, aktif kalitesi yüksek ülkelerin ekonomik büyümeye de olumlu katkıda bulunacakları belirtildi.
NOTLARIN ANLAMI
AA veya Aaa gibi üç tane A, yatırım yapmak için 'en güvenilir ülke',
Baa3 ya da BBB- ise alt derece de olsa, 'güvenle yatırım yapılabilir'
BB ya da Ba1'den B3 ve B-'ye kadar olan notlar da, 'düşük kredibilite'den 'spekülatif ülke'ye kadar olumsuz anlamlar taşıyor.

ÜLKE GENELİ Haberleri