İBHDYD tarafından inflamatuvar bağırsak hastalarının bilinçlendirilmesi amacıyla Gaziantep'te seminer düzenlendi. Bağırsak hastalarının ilgi gösterdiği seminere; İBHDYD Başkanı Cemil Ercan Zorlu, İBHDYD yönetim kurulu üyeleri, doktorlar ile hasta yakınları katıldı. Cemil Ercan Zorlu, Türkiye’de 60 bin inflamatuvar bağırsak hastası olduğunu ancak yeterli klinik ve doktor bulunmadığını ifade etti. Genetik ve kronik olan inflamatuvar bağırsak hastalığının hızla yayıldığını belirten Zorlu, şöyle konuştu:
"Hastalığımız halk arasında pek bilinmese de krom ve kolit olarak daha çok bilinir. Hastalık inflamatuvar bağırsak hastalığı olarak geçmekte. Dünyada kronik hastalıklar grubunda yer almakta. Yurt dışında binde 5 hasta olduğu söylenmekte, fakat Türkiye’de çok hızlı gelişen geçen seneden bu seneye yüzde 40 civarında artış gösterdi. Bu noktada kesin bir sonuca ulaşamıyoruz. Ne bakanlık ne de doktorlarımız açısından Türkiye’de ne kadar hasta olduğuna dair bir veriye ulaşamıyoruz. Hastanelerin Gastroenteroloji servislerinde İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları polikliniklerinin açılmasını istiyoruz. Çünkü klinikler olmazsa biz hastalıkları teşhis etmekte güçlük çekiyoruz."
"DOKTOR VE İLAÇ SIKINTISI"
Inflamatuvar bağırsak hastalığının tedavisinde ilaç ve doktor sıkıntısı çektiklerini vurgulayan Zorlu, bu eksikliklerin giderilmesini isteyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye’de 700 gastroenteroloji uzmanı var. Bunun ne yazık ki 100 tanesi İBH ile ilgileniyor. İzmir, İstanbul ve İzmit dışında illerde bu işi yapan doktor sayısı çok az. Polikliniklerde hasta ne derdini anlatabiliyor ne de doktor ona bir şey anlatabiliyor. Şu an düzenlediğimiz gibi toplantılarda hasta açık bir bilgiye sahip oluyor. Bulaşıcı olmayan bu hastalığın genetik olduğu söyleniyor. Bunu tıp daha iyi açıklar ama genellemede böyle bir söz konusu var. Bütün zorluğumuz bu hastalığın kronik olması ve hayat boyunca mücadele etmemiz. Bütün sıkıntılarımızı doktor ve ilaç sıkıntısı oluşturuyor. Doktor bulsak ilacı bulamıyoruz, ilaç bulsak fark ödüyoruz ve bu sıkıntıları aşmak istiyoruz."
Seminer, katılımcılara inflamatuvar bağırsak hastalığı ve tedavi noktasında izlenmesi gereken yolların anlatılması ile devam etti. (DHA)