Türkiye'de her iki kişiden biri obez

Kentsel ve kırsal yaşam tarzının, kalp damar sağlığını ve metabolizma üzerindeki etkileri araştırıldı



Ortaya Türk toplumu için hiç de iç açı olmayan sonuçlar çıktı.

Prof. Dr. Salim Yusuf liderliğinde gerçekleştirilen ve Metabolik Sendrom Derneği tarafından Türkiye kolu yürütülen uluslararası PURE (Prospective Urban and Rural Epidemiological Study) Projesi'nin 2012 takip sonuçları belli oldu. Kentsel ve kırsal yaşam tarzının, kalp damar sağlığını ve metabolizma üzerindeki etkilerinin araştırıldığı çalışmada, yaşam tarzı ve kronik hastalık risk faktörleri arasındaki ilişkinin haritası çıkartıldı. Türkiye'de 2009-2012 yılları arasındaki karşılaştırmalı verileri alınan araştırma, diyabet, obezite, koroner arter hastalığı, inme, metabolik sendrom ya da hipertansiyon hastalarının sağlık durumunun 3 yılda izlediği seyri, 2009'da obez, hipertansif diyabetik veya prediyabetik olan birinin 3 yılda ne gibi değişimler yaşadığını; diyabet, lipid, kolesterol, hipertansiyon, obezite, metabolik sendrom gibi kronik hastalıkların görülme sıklığındaki değişiklikleri de ortaya koydu.
38-73 YAŞ GRUBUNDA CİDDİ ARTIŞ VAR
Buna göre, Türk toplumunda 38-73 yaş grubunda son üç yılda obezitede ciddi artış saptandı. Beden kütle indeksi 30 ve üzerinde olanların oranı yüzde 54,4 çıktı. Bu orana göre her iki kişiden biri obez.
YÜKSEK TANSİYONUN SONU!
İnme geçiren her 10 kişiden 9'unda halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyon sorunu olduğu belirlendi.
DİYABET İÇİN KAN ŞEKERİNİZİ KONTROL EDİN
60 yaşın üzerinde her üç kişiden birinde diyabet görüldüğü, diyabetlilerin yüzde 80'inden fazlasında kan şekeri kontrolünün yeterli derecede takip edilmediği saptandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri