Türkiye'deki elektriğin geleceği

Nihat Kahvecioğlu

Türkiye'deki elektriğin geleceği ve enerjide sıkıntı

 

Son zamanlarda her platformda Türkiye"de enerji sıkıntısı seslendirilerek gündeme gelmekte. İlk bakılınca sorun sanki Türkiye"de gibi gözükse de tüm Dünya"da da sıkıntı var. Her ülke enerji konusunu masaya yatırıyor. Konu YENİ ENERJİ KAYNAKLARI ve TASARRUF.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı GÜLER, Plan Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada “ Türkiye"nin önümüzdeki iki yıllık dönemde arz- talep dengesinin sağlanmasında sıkıntı yaşayacağını” belirtirken, Türkiye "de enerji sıkıntısının varlığına da değinmiş ve habercisi olmuştu.

Elektrik talebi yıllık olarak yüzde 7–8 oranında artış göstermektedir. Türkiye için yıllık elektrik talebindeki artış, dünya ortalamasının iki katı kadardır. Gelişmekte olan Türkiye için elektrik talebi gelecek yıllarda da aynı oranlarda olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye"nin dışa bağımlılığının asgariye indirilmesi için arz-talep dengesini sürdürülebilir olarak sağlamayı hedeflemelidir.

Türkiye, elektrik sorununu çözmek için elektrik arzını arttırmak ve enerji tasarrufunu teşvik etmek yani talebi kısmak zorundadır. Elektrik üretimini artırma gereksinimi; Daha çok elektrik arzı ve arz edilebilecek yeni kaynakların geliştirilip bulunması ile karşılanabilir.

Arz artışı hedeflenen yeni ve yerli enerji kaynakları değerlendirilmelidir. Hidroelektrik enerji, rüzgar- jeotermal- güneş –biyokütle gibi yenilenebilir enerji, nükleer enerji, doğal gaz enerji santral kaynaklarının arzını hızlandırmak ve mevcut iletim ve dağıtım hatlarının yenilenme çalışmalarının yapılması hedef olmalıdır.

Elektriğin; Dünyada yüzde 16"sı , Fransa"da yüzde 80"i, ABD"de yüzde 20"si nükleer enerjiden sağlanırken, Türkiye" de elektrik üretiminde nükleer enerjinin payı yüzde 0"dır. Ayrıca toplam elektrik üretiminde kesintili rüzgar enerji santrallerinin payı en çok yüzde 20 olabileceği ifade ediliyor. Yani yetersiz.

Sıkıntının aşılmasına yardımcı olacak faktörlerden biri de TASARRUF. Her yerde anlatılmaya çalışılıyor, etkinlikler düzenleniyor. Bir kaçını yazalım;1-) 22 Mayıs 2008 tarihinde Altın Anahtar dergisi İstanbul Cevahir Otelde “Konut ve Yapı Sektöründe Kentsel Sosyal Sorumluluk ve Çevre Dostu Binalar“adı altında bir konferans düzenledi. Amaç bina otomasyon teknolojileri ile binalarda nasıl ENERJİ TASARRUFU yapılabileceğini ve bunun önemini katılımcılara aktardı.2-)Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Elektrik Enerjisi Kalite Enstitüsü (ELENKE) ,Kablo ve İzoleli İletken Sanayicileri Derneği (İLETKEN ) ortaklığında Kayseri ve Civarı Elektrik T.A.Ş." nin katılımı ile 2007 –2008 eğitim yılı boyunca Kayseri "de Kadın ve Çocuklara yönelik “ Elektrik Enerjisinin Verimli Kullanım Bilincinin Geliştirilmesi Projesi “ gerçekleştirildi. 3-)Türk Philips Aydınlatma Bölümü bir bülten yaparak enerji tasarruflu ampullerin önemine ve tasarruf miktarına dikkat çekerek tüketicileri uyardı. Çünkü Uluslararası Enerji Ajansı"nın (International Energy Agency) verilerine göre Dünya"daki elektrik tüketiminin yüzde 19 "u aydınlatma amaçlı. Enerji verimli olmayan, eski geleneksel aydınlatma yöntemleri yerine, enerji tasarruflu teknolojiler kullanılması halinde, Dünya genelindeki potansiyel tasarruf yaklaşık yüzde 40 olacaktır. Elde edilecek tasarruf miktarı:Elektrik harcamalarında her yıl için 106 milyar Euro, 555 milyon ton karbondioksit emisyonu, 1,5 milyar varil Petrol ve 530 orta ölçekli enerji santralinde üretilen enerjiye denk geliyor.

Bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Yani TASARRUF ta TASARRUF. Enerjide sıkıntının önemli bir ayağı.

Tüm ulus olarak elimizden geleni yapmak, var olan kaynakları verimli kullanmak gerekiyor. Haftaya yazının devamı ile bugünlük bu kadar.

Her şey gönlünüzce olsun. Sevgilerimle.09.09.2008 Nihat KAHVECİOĞLU

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.