“Türkiye’nin en önemli sorunu mesleksizlik”

Samsun TSO Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şehnaz Dereli'nin bir TV programında...

Samsun TSO Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şehnaz Dereli'nin bir TV programında hazırlayıp sunduğu “İş ve Ekonomi” programının konuğu olan İnsan kaynakları yönetimi, istihdam, üst düzey yönetici danışmanlığı ve kadın lider gelişimi konularında Türkiye'nin en önemli isimlerinden Dr. Pembe Candaner, Türkiye'nin en büyük sorununun mesleksizlik olduğunu söyledi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şehnaz Dereli'nin ekranlara gelen “İş ve Ekonomi” programının bu haftaki konuğu Dr. Pembe Candaner oldu. İnsan kaynakları yönetimi, istihdam, üst düzey yönetici danışmanlığı ve kadın lider gelişimi konularında Türkiye'nin en önemli isimlerinden biri olan ve 2003 yılında Türkiye'nin en başarılı iş kadını seçilen Dr. Pembe Candaner, Şehnaz Dereli'nin sorularını içtenlikle cevaplayarak tecrübelerini ve deneyimlerini seyircilerle paylaştı.

DÜNYA ARTIK DEĞİŞİYOR
Halen Boğaziçi Üniversitesi'nde 'İnsan Kaynakları' konusunda ders veren ve bu konuda yayınlanmış üç kitabı bulunan çok sayıda ödül sahibi Dr. Pembe Candaner, insanlara faydalı olabilmek ve bildiklerini aktarabilmek için çalıştığını söyledi. Var olan iş kanununun değişmesinde de önemli rol oynayan Candaner, “İş kanununun değişmesi çok önemliydi. Çünkü dünya artık değişiyor. Dünya değişirken çalışma ve iş yapış biçimleri de değişiyor. Nasıl para çekmek yada yatırmak için bankaya gidiyorsanız iş aramak ve bulmak için de özel istihdam bürolarına gidiyorsunuz. Bu artık yeni şartların gerektirdiği bir düzen. Bunun da artık Türkiye'de olması gerekiyordu. İş bulmak artık sadece özel sektörün veya devletin değil herkesin birlikte görevi. İstihdam aslında hepimizin sorunu ve hepimizin de yardımcı olması gerekiyor” dedi. Uzmanı olduğu insan kaynakları konusunda da seyircileri aydınlatan Candaner, “Kaynak dediğimiz şey, kullanılan, başlayan, olan bir şey gibi. İnsan kaynağı kelimesini ben beğenmiyorum. Bunu ben arkadaşım Ali Saydam'a ifade etmiştim. Onun bana söylediği 'insan kıymetleri' tanımını buldu. Derslerimde de genellikle bu tanımı kullanırım. Kaynak bir gün biter ama insan bitmeyen bir şey. Bir iş yapacağınız zaman sermayeye ihtiyacınız var. Onun yanında teknolojiye ihtiyacınız var. Ve bir de insana ihtiyacınız var. Eğer insan olmazsa bu işleri hiçbir şekilde gerçekleştiremezsiniz. O yüzden günümüzde özellikle insan kaynağı dediğimiz zaman, insan kıymetine bakacağız. Bizim için ve bizi ileriye götürebilmek için hangi tip insana ihtiyacımız var ona bakacağız. Sizi başarıya götüren teknoloji değil, insan kıymeti. Bunu fark edemeyen işletmeler rakiplerinden geri kalacak. Ama hala çoğu işletme bunun farkında değil” diye konuştu.

NE İŞ OLURSA YAPARIM” DEVRİ ARTIK BİTTİ

Türkiye'nin en büyük ve en önemli sorunlarının başında mesleksizlik geldiğini kaydeden Candaner, “Türkiye'de çok güzel ve hayran olduğum genç kitle var. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Ama şu anda Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri mesleksizlik. “Ne iş olursa yaparım” devri artık bitti. Mutlaka bir işte uzmanlığınızın olması gerekiyor. Yarın öyle bir gün gelecek ki bizim sağ gözümüze bakan doktorla, sol gözümüze bakan doktor ayrı olacak. Kişiler mutlaka kendi alanlarına, eğitimlerine ve güçlerine göre uzmanlaşmalı” diye ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri