Tokat'ta gelen turistler, Tokat Kalesi'ni, Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi'ni, Osmanlı dönemine ait Mevlevihane'yi, tarihi Tokat evlerini, kentin simgeleri arasında yer alan tarihi Saat Kulesi'ni, tarihi han ve bedestenin bulunduğu Sulusokak'ı, tarihi Ali Paşa Camisi'ni ve Ali Paşa Hamamı'nı, tarihi Yazmacılar Hanı'nı ve tarihi Taş Han'ı ziyaret edebilir. Tokat'a gelen turistlere, yörenin meşhur yemeği Tokat Kebabı ile keşkek ve madımak yemeğinden tatmaları önerilir. Kent merkezindeki gezinin ardından turistler, araçla 20 dakikalık bir yolculukla Pazar ilçesine giderek buradaki Ballıca Mağarası'nı görebilir. Kimilerince dünyanın 8. harikası olarak nitelendirilen mağaranın gelişiminin yaklaşık 3.4 milyon yıl önce başladığı tahmin ediliyor.
''GELDİM, GÖRDÜM, YENDİM''
Tokat'a 90 kilometre uzaklıktaki Zile ilçesinde ise birçok dönemin eserlerini bir arada görmek mümkün. Bu eserler içinde Zile Kalesi, kalenin doğu yönündeki kayaların oyulmasıyla yapılan ve Roma döneminden kaldığı anlaşılan tiyatro ve kaya mezarı, önemli gezi alanları arasında yer alıyor. Roma İmparatoru Sezar'ın, Zile'de yaptığı tarihi savaştan sonra başarısını, ''Geldim, gördüm, yendim'' sözüyle buradan duyurduğu, bu sözünün yazıldığı taşın ise Zile Kalesi'nde bulunduğu kaydediliyor. Zile'ye gelen turist kafileleri, tarihi Zile Evleri'ni de gezebilir.
SULUSARAY VE REŞADİYE'DE KAPLICA TURİZMİ
Tokat'a 80 kilometre uzaklıktaki Sulusaray ve 90 kilometre uzaklıktaki Reşadiye ilçelerinde ise kaplıca turizmi mevcut. Sulusaray'daki kaplıcalara gelen turistlere, ilçedeki Roma dönemine ait Sepastapolis Antik Kenti'ni gezmeleri tavsiye ediliyor. Reşadiye Kaplıcaları'nda dinlenen turistler ise Niksar ilçesindeki tarihi ve turistik yerleri gezebilir. Danişmendliler'e başkentlik yapan Niksar'da, Yağıbasan Medresesi de görülmeli.
Çam ormanlarıyla kaplı Çamiçi Yaylası, doğa tutkunlarının uğrak yeri. Oryantiring, yamaç paraşütü gibi doğa sporlarının da yapıldığı yayla, yöre turizmi açısından önem taşıyor. Turistlere, ilçedeki Ayvaz Kaynak Suyu'nun çıktığı Ayvaz Parkı'nı gezmeleri öneriliyor.
Tokat'a 30 kilometre uzaklıktaki Almus ilçesi de yemyeşil doğasıyla turistlerin uğrak yerlerinden. Almus Baraj Gölü, masmavi suyu ve yemyeşil doğasıyla turistleri büyülerken, turistler dinlenmek için göl kıyısındaki Ormanevleri'ni tercih ediyorlar. Bölgeye gelen tatilciler, göl kıyısında yöre balıklarının tadına bakabilirler.