'Samsun Simidi' olduğunu söyledi. Başkan Murzioğlu, Samsun simidinin markalaştığını belirtti.
TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun simidinin coğrafi işaret alması için yapılan başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından 2012'de kabul edilerek tescillendiğini söyledi. Türkiye'de tescilli tek simidin 'Samsun simidi' olduğunu söyleyen TSO Başkanı Murzioğlu, "Samsun simidi, dut pekmezi ile yapılır, susamı boldur, dışı çıtır içi yumuşaktır. Samsun simidinin kendine has özellikleri vardır. Biz de yaptığımız başvuru sonucunda simidimizi tescillettik. Kentimizde fabrikasyon düzeyinde simit üreten firmalarımız var. Tescil işleminin ardından birkaç firma üretim için başvuruda bulundu. Samsun simidinin kente ait olduğunu bütün Türkiye duydu. Marka tescillenmiş ürün demektir. Onun kalitesi tescillenmiştir ve insanlar o markayı gözü kapalı alır, kullanırlar. Samsun simidi de aynı şekilde markalaştı" dedi.
'SAMSUN SİMİDİNİ DÜNYA MARKASI YAPABİLİRİZ'
Ekonomi Bakanlığı'nın sektörel kümelenme noktasında Türkiye'de 5 pilot il belirlendiğini bunlardan birisinin de Samsun olduğunu dile getiren Murzioğlu, "Samsun'da biz sektörel kümelenmede medikal, mobilya ve işlenmiş gıdayı seçtik. İşlenmiş gıda içerisine simidi de katabiliriz. Simidi dünya markası yapabiliriz. Dünyaya işlenmiş gıda olarak pazarlayabiliriz" diye konuştu.
'SAMSUN SİMİDİ KÜLTÜRÜMÜZE YERLEŞTİ'
Simidin Samsun kültürüne yerleşmiş bir yiyecek olduğunu söyleyen Murzioğlu, "Kentimizde simit çok fazla tüketiliyor. Bu noktada kentimizde simit tüketimi ile ilgili istatistik verilerin belirleneceği bir saha araştırması yapmayı planlıyoruz" dedi.
TANESİ 50 KURUŞA SATILIYOR
Samsun simidi, un, susam, maya ve pekmezden yapılıyor. Mayası olabildiğince az ve mayalama (fermantasyonu) kısa tutulan simidin hamuru da yarı sert oluyor. Genllikle, dut, elma, üzüm veya armut pekmezi ile karıştırılarak yapılıyor. Üzerine bol miktarda susam konuluyor. 65 gram hamurdan yapılan simette 10 gram susam kullanılıyor. Samsun simidi kentte 50 kuruştan satışa sunuluyor.