Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Samsun'da tütün artık bitti. Tütünün bitmesi ise Samsun halkına büyük darbe oldu. Tütün eken çiftçi şimdi marul üretiyor" dedi
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Samsun'da tütüncülük tarımının bittiğini söyledi. Samsun'da köylünün en büyük geçim kaynağının tütün olduğuna dikkat çeken Tütüncü, "Gelen ve geçmiş Hükümetlerin politikaları ile Samsun'da ve Türkiye'de bu sorun yaşanmaya başladı. Tütün'ün Samsun'da bitmesi ile beraber ilçe ve merkez köylerde tütün yapan çiftçiler perişan hale düştüler. Bir boşluk içerisine düştüler. Tütüne alternatif bir ürün gösterilmedi. Bu yüzden de çiftçiye geçim kaynağı bulamadık. Samsun'da tarım sanayisine dönük çalışmalar yapılmalı" diye konuştu.
TÜTÜN'ÜN BİTMESİ SAMSUN'A BÜYÜK DARBE VURDU
Eskiden tütün yapan vatandaşın şimdi geçinmek için haftalık ürün sattığını söyleyen Tütüncü, sözlerine şöyle devam etti; "Köylü vatandaşımız haftalık pazarlarda marul, soğan gibi ufak tefek ürünlerini satarak geçinmeye çalışıyor. Bu geçim de sadece haftalık sürüyor. Tütünün bitmesi Samsun'lu vatandaşa, esnafa, tüccara, mobilyacısına, marketçisine ve hatta bakkalına bile büyük darbe vurdu. Çünkü tütün yapan kişi yılda 3 kez para alıyordu. Almış olduğu parayla da çocuğunun düğününü yapıyordu, traktörünü alıyordu, arsa alıyordu ve bu sayede para tekrar esnafa dönüyordu. Yani bu durum Samsun halkına büyük darbe oldu. İnşallah en kısa zaman da tütüne alternatif bir ürün gösterilirse bizlerde Samsun ekonomisini canlandırmak için çaba sarf ederiz.
KÖYLÜ BUĞDAYA AĞIRLIK VERDİ FAKAT UMDUĞUNU BULAMIYOR
Samsun'da şuan köylünün çok buğdaya ağırlık verdiğini kaydeden Tütüncü, "Buğdaya ağırlık veriliyor fakat buğdayda girdi fiyatlarının yüksek olması sebebiyle üretici maliyetini dahi kurtaramıyor. Gübre fiyatlarının, mazot fiyatlarının, ilaç fiyatlarının yüksek olması ve buğdayın 4 senedir aynı fiyatta kalması dengeleri bozuyor. Buğday üreticisi de bu durumdan zarar ediyor. Fiyatların yüksek olması nedeniyle çiftçi arazisine ekim yapamıyor" dedi.
HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE AĞIRLIK VERMELİYİZ
Samsun'da Hayvancılığa ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizen Tütüncü, "Hayvancılığı da ayakta tutmak ve hatta hayvancılığa ağırlık vermeliyiz. Bunu da en kolay kooperatifleşerek ya da üç dört köy birleşerek yapabiliriz. Kurban Bayramı biraz durgun geçti. Bayramda yapılan satıcılar vatandaşı güldürmese de ufak bir kazanç yapmasını sağladı. Yurtdışından kaçak giren canlı hayvan sebebiyle Türkiye'de hayvancılık biraz engelleniyor. Yem fiyatlarının da yüksek olması hayvancılık yapan kişileri etkiliyor" şeklinde konuştu.
FINDIK BAŞIMIZA SIKINTI OLDU
Son olarak fındık konusunda değinen Hasan Tütüncü, "Fındık başımıza sıkıntı oldu. Fındığın piyasası artık yok. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üreticiden fındık almasaydı fındıkçılar daha çok mağdur olurdu. Toprak Mahsulleri Ofisi seneye fındıkları almıyorum derse, Fındıkçılar ya kendi fındığını kendisi satacak yada kendisi yiyecek" ifadelerini kullandı.
Adem ERDOĞAN