Akpolat, Atatürk Kültür Merkezi'nde İl Sağlık Müdürlüğü ve OMÜ Tıp Fakültesi'nce düzenlenen ''Aşırı tuz tüketiminin azaltılması'' konulu eğitim programına konuşmacı olarak katıldı. Tuz tüketiminin insan sağlığı açısından önem taşıdığını belirten Akpolat, Türkiye'de aşırı tuz tüketimi ile mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.
Sağlık harcamalarının düşmesi için tuzun kararında kullanılmasının çok önemli olduğunu da ifade eden Akpolat, insan yaşamında birçok hastalığa davetiye çıkaran tuzun ideal ölçülerde kullanımının önem taşıdığını kaydetti.Gereğinden fazla tuz tüketiminin başta hipertansiyon olmak üzere mide kanseri, kalpte büyüme, kalp yetmezliği, böbrek taşı, kemik erimesi, böbrek hastalığı gibi birçok rahatsızlığa yol açtığını kaydeden Akpolat, ''Aşırı tuz başta yüksek tansiyon olmak üzere kemik erimesi, mide kanseri, böbrek hastalıkları, inme, şişmanlık ve kalp hastalığına yakalanma riskini yüzde 40 ile 60 oranında arttırıyor. Yapılan bir araştırmaya göre tuzun günde 3 gram azaltılması binlerce kardiyovasküler olayı önlüyor ve yaşamları kurtarıyor. Sağlık harcamalarını yılda 10 ile 24 milyar dolar azaltıyor. Ayrıca tuz tüketimi ile maydana gelen hastalıkların tedavisi için sağlık harcamaları da önemli bir rakam tutuyor'' diye konuştu. Programda Gazi Devlet Hastanesi Beslenme Uzmanı Aysun Yüksel'de tuz ve beslenme konusunda açıkmalalarda bulundu.
DENGE/SAĞLIK