Tuzluk el altında olmasın

Türkiye'de tuz kullanma alışkanlığı olması gerekenin üç, dört katı

TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Türkiye'de tuz kullanma alışkanlığının olması gerekenin üç, dört katı olduğunu belirterek, "Günlük 5 gram yetiyorsa biz 18-20 gram kullanıyoruz. Tuz kullanımını bilimsel aralığa indirmemiz gerekiyor. Yemeklerdeki, ekmekteki tuz oranımızı epeyce daha indirmeye ihtiyacımız var" dedi.

Erdöl, tuz kullanımının azaltılmasında "insan sağlığının" hedeflendiğini belirtti.

Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çok önemli bir birliktelik yaptıklarını ifade eden Erdöl, "Bundan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.


Türkiye'de tuz kullanma alışkanlığının olması gerekenin üç, dört katı olduğunu bildiren Erdöl, "Günlük 5 gram yetiyorsa biz 18-20 gram kullanıyoruz" diye konuştu. Erdöl, şunları söyledi:

"Fırın kültürünün gelişmesiyle artık herkes hazır ekmek alıyor. Fırınlardaki hamura katılan tuzun miktarı işin içine giriyor ve bir damak tadı oluşuyor. Bundan da insanların bir anda vazgeçmesini veya hemen bunu değiştirmesini bekleyemeyiz. Biz turşuyu çok seven toplumuz, kebapları, salamurayı, sosları seviyoruz. Bunların tamamında tuz çok kullanılıyor. Bizim belki hem biraz mutfak kültürümüzü hem de damak tadımızı değiştirmemiz lazım. Kullandığımız tuz miktarını adım adım azaltmamız lazım. Tuz azaltma stratejilerini ortaya koymamız lazım.

Tuz, vücutta su tutan bir madde. Tuzu fazla kullandıkça, damar içindeki su miktarı ile alakalı tansiyon yüksekliği, damar çeperinin sertleşmesi gibi kalp damar hastalıklarına yol açacak bir süreci hızlandırmış oluyoruz. Az tuz kullanırsak bu süreç daha yavaş gelişir.

Böbrek rahatsızlıkları da giderek artıyor. Binlerce insan şu anda diyaliz makinesine giriyor. Binlerce insan da böbrek nakli bekliyor. Yıllar geçtikten sonra böyle bir ciddi sağlık sorunuyla da karşılaşıyoruz.

Tuzu bıraktığımızın ertesi günü düzeliriz ya da azıcık tuz kullanımı arttığında ertesi günü hastalanırız gibi iyileşme ve kötüleşme bakımından hayatta ani değişiklikler olmaz. Onun için insanlar bunun zararlarını anlamakta çekimser davranıyorlar. Hiç bir şey olmayacakmış gibi davranıyorlar. Bundan dolayı tuzu mümkün olduğunca azaltmak lazım."

Daha da azalacak

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığın genelgesiyle fırınlarda kullanılan tuzun bir miktarı azaltıldığını anımsatan Erdöl, bundan hiç kimsenin rahatsızlık hissetmediğini ifade etti.

Tuz miktarı çok azaltılırsa, toplumda "damağımızın tadı gitti" diye tepki olacağını belirten Erdöl, "Toplum bunu kabul etmez. Maksadımıza ulaşamayız. Burada strateji çok iyi belirlenmiş. Az miktarda indirim yapıldı hiç kimse yadırgamadı. Bundan sonra yavaş yavaş daha da azaltmaya gidilecek" açıklamasında bulundu.

"Tadına bakılmadan yemeğe tuz atma" alışkanlığının genelde lokantalarda yaşandığını söyleyen Erdöl, "Neden bilmiyorum. Bunu yapanlar görerek tuzunu mu tartıyor yediğinin? Bunda da bizim kültür ve anlayış değişikliğine ihtiyacımız var. Lokantalarda tuzlukların tamamen kaldırılması değil de kişinin elinin uzandığı yere, gözünün önüne koymaktansa, istenildiği zaman tuzluğun getirildiği bir metot uygulanabilir. Tuzluğun akışkanlığı, delik sayısı azaltılabilir, ince küçük delikler kullanılabilir, tek seferlik tuz paketçikleri uygulaması olabilir. Bunlar insanların çok tuz tüketimini etkileyecek unsurlar" diye konuştu.

Okullarda bu alışkanlıklara ilişkin önlemlerin alınması gerektiğini dile getiren Erdöl, "İşin ucu eğitme dayanıyor. Televizyonlardan yaralanmamız lazım. Yemek programlarında, dizilerde bu görüşler işlenebilir, bu tip mesajlar verilebilir" dedi.

Çocukların hem evde hem okullarda eğitilerek az tuz kullanımına yönlendirilmesi gerektiğini ifade eden Erdöl, "Tuz kullanımını bilimsel aralığa indirmemiz lazım. Yemeklerdeki, ekmekteki tuz oranımızı epeyce daha indirmeye ihtiyacımız var" diye konuştu.

Bu işin bayraktarlığını sivil toplum kuruluşlarının yapması gerektiğini belirten Erdöl, tabip örgütleri, üniversitelerin belki biraz daha aktif olabileceğini anlattı.

Erdöl, Mecliste diyet yemekler de bulunduğunu ancak, diğer yemeklerde tuz miktarı fazla olduğu zaman ilgilileri ikaz ettiklerini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri