Tuzu azaltın hastalıklardan korunun

İZMİR Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin, sağlık için, gereğindenf azla tuz tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Türkiye'de tuz tüketiminin dünya ortalamasının 3 katı olduğuna, yiyeceklere ek tuz atılmasının vücudun ihtiyacından değil, tatlandırma amacıyla yapıldığına dikkat çekildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük tuz miktarını 5 gram olarak belirlediği belirtilerek, Türkiye'de bu rakamın ortalama 15 gram olduğu kaydedildi. Fazla kullanımın yüksek kan basıncına neden olduğu, bu durumun kalp, böbrek hastalıkları ile anevrizma denen damardaki baloncuklar ve inme gibi sinir sistemi hastalıkları için risk faktörü oluşturduğu vurgulandı. 11-17 Mart tarihlerinin 'Tuza Dikkat Haftası" olduğunu belirten uzmanlar, vatandaşları gereğinden fazla tuz tüketiminden uzak durmaya çağırdı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin, tuzun sodyum klorür bileşiği olduğunu, halihazırda besinlerin bileşiminde bulunduğunu belirterek, “Yetişkinler için gerekli sodyum miktarının günde minimum 500 miligram, maksimum 2 bin 400 miligram kadardır. Sodyum yetersizliği pek görülen bir durum değildir çünkü besinlerin bileşiminde bulunan sodyum yeterli miktardadır. Yiyeceklere ek olarak tuz atılması vücudun ihtiyacı için değil tatlandırma amacıyla yapılmaktadır" dedi.

TUZU AZALTIN HASTALIKLARDAN KORUNUN

Sodyum miktarının az olmasının vücut sıvı dengesinin, sinir kas sisteminin çalışmasını bozacağına işaret eden Prof. Dr. Şemin, fazlasının da benzer bozukluklara neden olacağını kaydetti. Prof. Dr. Şemin, “Sodyumun fazla olması vücutta su miktarını da artıracaktır. Su miktarı artınca kan basıncı yükselir. Aşırı tuz yeme alışkanlığı hipertansiyon hastalığının nedenlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Yüksek kan basıncı ise kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, anevrizma denen damardaki baloncuklar ve inme gibi sinir sistemi hastalıkları için risk faktörüdür. Bu sayılan hastalıklar ülkemizde başta gelen ölüm nedenlerindendir. Bu hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenler arasında sayılabilecek en önemli davranış değişikliklerinden biri de tuz alımının azaltılmasıdır" diye konuştu.

ÖNERİLERDE BULUNDU

Prof. Dr. Şemin, yüksek tansiyon ve ona bağlı oluşabilecek hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Yemekler tuzsuz veya az tuz ile yapılmalıdır. Tuz yerine baharat ile tatlandırma tercih edilebilir. İçinde çok miktarda tuz içeren hazır, işlenmiş besinler, konserveler ve turşuların tüketimi sınırlandırılmalıdır. Masadan tuzluk kaldırılmalıdır. Satın alınan besinlerdeki tuz oranlarına dikkat edilmelidir. Yüksek tansiyon orta yaşta başlayan bir sağlık problemidir. Tuzlu yeme alışkanlığının erken yaşlarda edinildiği unutulmamalı ve gençlerin doğru alışkanlıklar edinmesine özen gösterilmelidir. Böylece sağlıklı yaşlanan bir nesil gelişebilir." (DHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri