Kongreye Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ve öğretim üyeleri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aydın Durmuş teşekkür konuşması yaparak emeği geçen kurum, kuruluş ve tüzel kişiye teşekkür ederek kongrenin başarılı geçmesini diledi.
Isı Bilimi ve Tekniği Derneği Başkanı Prof. Dr. Haşmet Türkoğlu 1976 yılında kurulan derneğin amacı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkoğlu, Birincisini 1977 yılında gerçekleştirdiğimiz kongrelerimiz, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden ve kuruluşlardan araştırmaları ve uygulamacıları bir araya getiren önemli organizasyonlar haline gelmiştir. Bu kongrelere ilave olarak yayınladığımız ısı bilimi ve tekniği dergisi ile de ısı bilimi ve tekniği alanında faaliyet gösteren araştırmacı ve uygulayıcılar arasındaki iletişim ve bilgi paylaşımına katkıda bulunuyoruz. Dergimiz Scine Citation Index, Engineering ındex EBSCO ve ULAKBİM gibi ulalararası ve ulusal indekslerde taranan önemli bir yayın organı haline gelmiştir. Bu tür kongreleri gerçekleştirmek uzun ve zorlu bir süreçtir. Kongreye birçok kurum ve kuruluş maddi ve manevi destek vermiştir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. dedi.
Kongreye yüksek oranda bildiri katılımının olduğunu vurgulayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Kurucu Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Koç'un teşekkür konuşmasının ardından Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı fakülte ve yapılan araştırmalar hakkında bilgi verdi. Yazıcı, 19. Isı Bilimi ve Tekniği Kongresi'nin Samsun'da yapılması çok yerinde bir karardır. Bu kongrenin Kurtuluş Savaşımızın başladığı 19 Mayıs'ın şehri olan Samsun'da yapılması bizleri fazlası ile memnun etmiştir. Bu organizasyonun üniversitemizde yapılmasını sağlayan, destek veren herkese ve kongre düzenleme kurulu üyelerine huzurunuzda teşekkür ederim. Orta Karadeniz bölgesi, özellikle Samsun son yıllarda önemli atılımlar içerisine girmiştir. Öncelikle Samsun bilindiği gibi Türkiye'nin karayolu ile Karadeniz'e açılan tek kapısı, Demiryolu ağı, Havaalanı, Limanı, Serbest Bölgesi, coğrafi olarak Karadeniz'e komşu ülkelerle (Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Romanya vs.) kolay ticaret ve işbirliği yapabilme potansiyeli olan bir ildir. Rusya-Türkiye Mavi Akım Doğalgaz boru hattı Karadeniz altından Türkiye'ye Samsun'dan giriş yapmaktadır. Samsun'da Yeşilırmak ve Kızılırmak üzerinde hidroelektrik santralleri bulunmaktadır. Mersin'den sonra ikinci nükleer enerji santralinin kurulacak olduğu il Sinop olup, bu bölgede yer almaktadır. Ayrıca Avusturya devlet şirketi olan Türkiye'de Petrol Ofisi istasyonlarını bünyesinde bulunduran enerji şirketi OMV'nin 870 MVV'lık Samsun Doğalgaz Santrali Terme'de faaliyete başlamıştır. Açıklanan bu nedenlerle Samsun bölgesi sadece tarım ve tarıma dayalı bir bölge olmadığı aynı zamanda enerji alanında önemli merkezlerden biri olacağını işaret etmektedir. Gerçekleştirecek olduğunuz bu kongrenin üniversitemiz ve Samsun olmak üzere bölgeye, ülkemize önemli kazanımlar sağlayacağı temennimle hepinizi saygıyla selamlarım. şeklinde konuştu.
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Isı konresinin Samsun'da olması mutluluk verici. Isı kayıplarını önlemek adına çalışmalar yapmalıyız. Bina sahiplerini teşvik etmeliyiz. Siz bilim adamları olarak yaptığınız araştırmalar ve çalışmalarla önümüzü açmalısınız. diye konuştu.
Kongrenin katılımcılarını Ondokuz Mayıs Üniversitesinde ağırlamaktan onur duyduğunu söyleyen Rektör Vekili Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu konuşmasında, dünyada enerji ihtiyacının giderek arttığını söyleyerek, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynakları arayışının devam etmesi ve yeni politikalar geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu kapsamda da Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak özellikle enerji alanındaki çalışmalara öncelikle destek verildiğini söyleyen Prof. Leblebicioğlu, Üniversite kampusümüzde de kendi enerji kaynaklarımızı oluşturmak için rüzgâr ve ısı enerjisi ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Üniversite-sanayi işbirliğinde mühendislik fakülteleri öncü rol oynamaktadır. Biz de bu öncü rolün bilinciyle Teknopark ve İleri Teknoloji Araştırma Merkezinin kuruluş çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Ayrıca, fakültemizin laboratuarlarında da gerekli iyileştirmeler yapılmıştır. Kongrede emeği geçenleri kutluyor, başarılı geçmesini diliyorum. dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Kongre programı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Akaç'ın, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Bugünü ve Yarını konulu sunumuyla devam etti.
Kongre 3 gün boyunca Mühendislik Fakültesinde devam edecek.