Uluslararası hukuka aykırı düzenlemeden derhal vazgeçilmeli

Aktif Eğitimciler Sendikası Samsun İl Temsilcisi Sefa Zor, millî eğitim temel kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısına tepki gösterdi.

Milletin tüm bireyleriyle paydaşı olduğu Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'nın, eğitimi milli bir mesele olarak ele alıp değerlendirmesi gerektiğini belirten Zor, son yıllarda siyaset kurumlarının varlığını ispat ve güç gösterisi için kullandığı yap-boz tahtası haline getirdiğini belirtti. Bakanlığın fişleme iddiaları, tasfiye, kıyımların, tayin ve terfilerin “liyakat” yerine siyasi, sendikal referanslar ön planda tutularak yapılmasının etik olmadığını kaydeden Sefa Zor, "Dershanelerin halka rağmen 'dönüştürme' kılıfıyla 'kapatmaya' çalışılması milletin kabulü olmadan 'ben yaptım oldu' mantığıyla bir gecede, meclis TV'nin kapalı olduğu saatlerde, gizlice yapılan köklü sistem değişiklikleri gibi eğitimin yapısını temelden sarsacak uygulamalarıyla tartışılır hale gelmiştir. Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'ndan birkaç küçük değişiklikle geçen ve kamuoyuna 'dershaneler kanun tasarısı' olarak lanse edilen ve bu hafta Meclis Genel Kurulu'na gelecek olan torba kanunda, 'dershanelerin zorla dönüştürülmesi, kapatılması' ile ilgili düzenlemelerin yanında en az dershaneler konusundaki dayatma kadar keyfiliğe açık, demokrasinin gereklerine aykırı ve milletin talep ve beklentilerini hiçe sayan pek çok değişiklik de yer almaktadır." dedi.

Göreve yeni başlayan öğretmenlere uygulanan adaylık eğitimlerinin niteliğinin arttırılması gerektiğini ancak kadroya geçişte yapılması öngörülen sözlü sınav uygulamasının iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Zor, "Ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğindeki öğretim faaliyetlerinin bakanlık gözetiminde açılabilecek çeşitli kurslar listesinden çıkartılarak yasaklanması, Anayasamızın 48. Maddesi'nde yer alan 'Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme haklarına sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir.' hükmü ve 42. maddesinde yer alan 'kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz', 'eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, inceleme ve araştırma ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez.' hükümlerine aykırı olarak öğrencilerin akademik gelişimlerine katkı sunacak eğitimlere katılma özgürlüklerini ellerinden almaktadır. Uluslararası bilim sınavlarında ülkemizin akademik başarıları istenilen düzeyde değilken bu uygulama eğitimde diğer ülkelerle aramızdaki uçurumu daha da arttıracaktır." diye konuştu.

"Eğitim hakkı ve teşebbüs hürriyetini engellemesi nedeniyle Anayasamız ve devlet olarak tarafı olduğumuz uluslararası hukuka aykırı bu anlamsız düzenlemeden derhal vazgeçilmelidir" diyen İl Temsilcisi Sefa Zor, yüz binlerce insanı ilgilendiren düzenlemelerin, milletin talep ve beklentileri doğrultusunda, hakkaniyet ilkelerine uygun olarak yapılması gerektiğini ifade etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri