Üniversiteli gençlerden büyük protesto

İkbal ve Ayşenur'un vahşice katledilmesiyle infial yaratan kadın cinayetlerini, Samsun'daki üniversite öğrencileri de düzenledikleri eylemle protesto ettiler. Atakum'daki eylemde yürüyüşe de geçen gençlere, Samsun halkı alkışlarla destek verdi.

İstanbul'da İkbal Uzuner ile Ayşenur Halil'in vahşice öldürülmesiyle bir kez daha gündeme gelen ve Türkiye'de ardı arkası kesilmeyen kadın cinayetlerine, tepkiler büyüyor. Samsun'da üniversite öğrencileri, düzenledikleri eylem ve yürüyüşle kadın cinayetlerini protesto ettiler. Ellerinde meşaleler, cinayetleri protesto eden dövizlerle yürüyen ve sloganlar atan gençlere, evlerinin balkonlarından ve camlarından da çok sayıda vatandaş destek verdi.

"CAN GÜVENLİĞİ İSTİYORUZ"
Samsun'un Atakum ilçesi Bande Aceh Parkı'nda toplanan üniversite gençliğinin ve Atakum Kadın Dayanışma Komitesi'nin düzenlediği eylemde ilk olarak üniversite gençliği adına iki kadın öğrenci basın açıklaması yaptı. Bir kısmı başka şehirlerden gelen, bir kısmı Samsunlu üniversite öğrencileri olduklarını belirten gençler basın açıklamasında, "Sizlerin vergileriyle kurulan üniversitelerde eğitim görmekte, geleceğimizi inşa etmeye çalışmaktayız. Tam da bu nedenle "Okumuş insan halkına ve ülkesine karşı sorumludur" diyerek, son günlerde özellikle kadınlara ve çocuklara yönelen şiddet eylemlerine tepki göstermek, "can güvenliği ve adalet" taleplerimizi yinelemek için burada toplanmış bulunuyoruz" dediler.

Türkiye'nin 8 yaşındaki Narin'in canice öldürülmesinin etkilerini henüz üzerinde hissederken, İclal ve Ayşenur'un cinayet haberleriyle bir kez daha sarsıldığına işaret eden açıklamada, "Yaşadıklarımız yalnızca birkaç sapığın ya da uyuşturucu bağımlısının gerçekleştirdiği münferit eylemler olarak ele alınamaz. Bu canileri, kadın ve çocuk düşmanı alçakları yaratan koşullar, para ile kurulan toplumsal yapının bir sonucudur. Kadın ve çocuk cinayetleri, bireysel birer vahşet değil, derin toplumsal çürümenin göstergesidir." denildi. Kadın ve çocukların karşı karşıya kaldıkları şiddet, cinayet, taciz ve istismar saldırılarının, toplumun bile isteye içine itildiği ahlaki çürüme ve yozlaşmadan bağımsız olmadığına işaret edilen açıklamada ayrıca, "Biliyoruz ki suça neden olan koşullar ortadan kaldırılmadıkça, en ağır cezalar dahi bu saydıklarımızı yok etmeye yetmez. Ancak suçlular, hak ettikleri cezalarla karşı karşıya kalmazlarsa, "adalet" denilen şey bu caniler için ancak teşvik edici bir dayanağa dönüşür görüşü vurgulandı.

Vahşice katledilen İkbal ve Ayşenur'un öldürülmesinin, bu düzen değişmedikçe ilk olmadığı gibi son da olmayacağına da vurgu yapılan açıklamada, "Bu düzende bizler hiçbir zaman huzurlu, güvende ve rahat olmayacağız; bunun farkındayız. Her gün öldürülüyoruz, yaşama hakkımız elimizden alınıyor. Zenginler ve patronlar için tıkır tıkır işleyen kanunlar, bize gelince işlemiyor. Bu düzende başımıza ne gelirse gelsin, felaketimizle baş başa bırakılıyoruz. Ancak en büyük felaketimiz, her sabah böyle bir karanlığa uyanmak. Bugüne kadar hep sabretmemiz, dişimizi sıkmamız istendi ama artık yeter! Bundan sonra dişlerimizi değil yumruklarımızı sıkacağız. Acılıyız ama aynı zamanda öfkeliyiz ve asla boyun eğmeyeceğiz. Kadın ve çocuk katillerinden hesap soracağız. Bu karanlığı mutlaka ama mutlaka yırtacağız" vurgusu yapıldı. Açıklamanın ardından üniversiteli gençler ellerinde meşaleler ve kadına şiddeti protesto eden dövizlerle Lozan Caddesi'ne doğruyürüyüşe geçtiler. "Susma sustukça sıra sana gelecek", "Düzeniniz batsın kadınlar yaşasın", "Boyun eğme katillerden hesap sor" sloanlarının atıldığı yürüyüş, sırasında evlerinin balkonlarından ve camlarından çok sayıda vatandaş da alkışlar ve tencere tava çalarak yürüyüşe destek verdiler. Üniversite öğrencilerinin protesto yürüyüşü, Atakum Türk-İş'teki İş Bankası önünde sona erdi. Üniversiteli gençlerin protesto eylemi sırasında Samsun polisi de yoğun güvenlik önlemi aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri