UNUTULAN HİZMET- PAZAR YERLERİ !

Dursen Özalemdar

31 Mart 2019 mahalli idareler seçiminde şehrimiz Samsun’da Belediye başkanlığına aday olan ların dağıttıkları büroşürlerde Pazar la ilgili tek satır yok. Kanun var, Pazar yok, Düzenleme yok. Akdeniz bölgesinde bir zamanlar bulundum. Orada Nizami kapalı PAZAR YERLERİNİ GÖRDÜM. Çok güzel bir düzenleme, O tarihlerde Samsun dada birkaç tane vardı. Hançerli, Unkapanı, Belediye evleri Hastane başı , Modern Pazar gibi, NE OLDU HEPSİ YOK EDİLDİ. MİLLET SOKAĞA DÖKÜLDÜ.

Nasrettin Hoca’ya ithaf edilen bir söz var.” Damdan düşenin halini ancak damdan düşen anlar diye” Bizde idareci mevkiine gelerek, dününü unutan insanların bugün altlarında son model arabalarla, artık pazara gitme ihtiyaçları olmadığıdır. Mantar gibi bitirdikleri AVM. (alışveriş merkezlerinin ,kışın kaloriferli sıcak ortamında, yazın klimalı ılık ortamında ) eş ve çocukları ile, alış verisi bir eğlence haline getirerek yapmaları, PAZARCILARIN- HALKIN yazın sıcağından, kışın soğuğundan, yağmur ve karından, fırtınasından haberdar olmamaları, şehrimizdeki evvelce nice fedakarlıklar ile var edilen, KAPALI PAZAR yerlerinin yıkılarak, mezbelelik haline gelmesine, kiminin elden çıkartılarak metruk şekle sokulmasına sebebiyet vermiştir.

İLKADIM ilçemizi baz aldığımızda, ŞEHİR PLANINDA Pazar yeri diye bir şeyin var olup, olmadığı garip bir bilmecedir. Görünür hali ile böyle bir şeyin olmadığıdır. Samsun dışında Türkiye’nin hangi şehrine giderseniz gidin, KAPALI NİZAMİ PAZAR yerlerinin varlığı, göze çarparken. SAMSUN’ da böyle bir şeyin görülememesi. Çok eski bir tarihe sahip şehrin, en eski yapılanmasını bünyesinde salkıyan İLK ADIM ilçemizdeki bu noksanlığın, VAR OLANLARI YOK EDEREK bu noktaya getirildiğidir.

Bu halka hizmet değil EZİYETTİR. Ticaret odasının telkin ve tavsiyelerindeki RAPOR ‘un,

Madde 3. De Samsun Seyyar Pazarcılar ve Manavlar ve Esnaf Odası Başkanlığınca getirilen öneri kapsamında, İlkadım Belediyesi sınırları içerisinde açılan 18 adet pazarın, İlkadım Belediyesine sundukları değişim önerisi dâhilinde, haftanın değişik günlerine yayılarak hafta içi ve hafta sonunda her gün Pazar açılacak şekilde, Mevcut bazı pazarların kurulma günlerinde(Belediye Meclisince gerekli karar alınarak) değişikliğe gidilmesi; ilçede her gün değişik yerlerde Pazar kurulması halinde çarşı içinde gezen mevcut seyyar esnafın bu pazarlara yerleştirilebileceği ve mağduriyetlerinin önleneceği” teklifi doğrultusunda, İlkadım Belediye Meclisince “İlkadım Belediye Pazar Yerleri Yönetmeliği 4. Maddesi uyarınca “ gerekli çalışmanın yapılmasını en kısa süre içerisinde sonuçlandırılmasını.Şeklindeki Rapor’unun, ortadaki PAZAR YERİ fecaatine rağmen, meselenin SEYYAR SATICILAR ‘a yönlendirilmesi yanlışlığıdır. Seyyar satıcılık mevzuunda, Seyyar satıcılığın, ismi üzerinde olduğu gibi, SEYYAR OLMASI, hareket halinde satıcı olması şartını gösterirken, Şehrin köşelerini kapan, SABİT SATICILARIN, durumundaki AYRICALIĞIN altındakileri görmeyenlerin, ya kör ya da sağır olduklarıdır.

Mecidiye caddesinde Samsun Ekmek Fabrikası büfesi kuruluşta var iken, bunun yok edilmesi, Yerlerine konulan SEYYAR SATICI, PİYANGOCU, SİMİTÇİ vs. Kimin vesayeti ile oralara yerleştirildikleri, oynanan bir komedinin açık görüntüleridir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.