Üreticiye haciz ihbarnamesi

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği'nden mazot ve gübre desteği alan 300 üretici, yetiştirdikleri tütünü satamayınca icralık oldu ve tek mal varlıkları traktörleri de ellerinden alınacak

Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği'nin doğrudan gelir desteği uygulamasıyla gübre ve mazot desteği alan 300 tütün üreticisine haciz ihbarnamesi geldi. Samsun'un Alaçam ilçesi Etyemez köyü sakini çiftçiler, aldığı tarım kredisi borcunu ödeyemezse traktörü elinden alınacak. Tarımsal üretimde teknoloji kullanımının teşvik edilmesi ve üretim maliyeti önemli ölçüde etkileyen mazot ve kimyevi gübrenin birim dekar üzerinden desteklenmesi amacıyla Bakanlar Kurulu Kararı ile verilen alan bazlı mazot ve gübre destekleme yapılması, bazı çiftçileri mağdur etti. Geçen yıl mevzuat kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dahil olup Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği'nden mazot ve gübre desteği alan Alaçamlı tütün üreticileri, yetiştirdikleri tütünü satamamaları sebebiyle borcunu ödeyemedi. Birlik de borçlu çiftçilere 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde haciz ihbarnamesi göndererek parayı ödemelerini, aksi halde traktörlere el koyacaklarını bildirdi. Ne yapacaklarını şaşıran çiftçiler, parayı nasıl ödeyeceklerini kara karar düşünüyor. Borçlu olmaları nedeniyle kooperatiften mazot ve gübre de alamayan üreticiler, kredi borçlarının ertelenmesini istiyor.

TRAKTÖRLERİMİZE HACİZ GELECEK
Borçlarını yaptıkları tütün ve ürünlerin karşılamadığını ve zor durumda olduklarını ifade eden çiftçi İbrahim Erhan, mazot borcunu ödeyemediği için kendisine icra geldiğini belirterek, "Biz tütün satımından tütün satımına yılda bir kez para alıyoruz. Tütünün kilosu 7 TL. 4 BİN TL masraf ediyoruz, 3 BİN TL para kalıyor bize. Yılda 3 BİN TL ile geçiniyoruz. O da mazota ve gübreye gidiyor. Bu sefer gelecek seneye dönüyoruz ama para yok. Kooperatiften mazot ve gübre kullanıyorsun ama bu kez de kalıyorsun icrayla karşı karşıya. Traktörlere haciz geliyor. Ben şimdi tütün satamadım ki parayı ödesem. Borcumu ödeyemeyince mazotta vermiyor bana. Mazotta gübrede alamıyoruz şuanda" dedi.

ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLER PARA ETMİYOR
Etyez Köyü'nde bulunan 300 çiftçiye icra geldiğini ifade eden Vural Anarak, ''Geçen sene bu zamanlar mazot ve gübre aldım. Tütün satamadım bir şey yapamadım. Ürettiğimiz bir ürün de para etmiyor. Para etse de masrafı karşılamıyor. Bana traktöre icra geldi. Gidiyorsun mal varlığında bulunuyorsun. Evinde ne varsa ona göre icra geliyor. Traktörü kullanamadığım için bu sene ekim yapamayacağım. Kime yaptıracağım bu işi. Benim çocuğuma kim bakacak. Sadece ben değil herkes de bu durumda" şeklinde konuştu.

MAZOT BORCU YÜZÜNDEN TUTUKLANACAK
Mazot ve gübre borcundan dolayı hakkında tutuklama emri bulunduğunu söyleyen çiftçi Mehmet Gürler ise " Devletin desteklediği mazot ve gübreden yararlandık tamam ama sattığımız ürün para etmiyor. Ödeme zamanı geliyor paramız da yetersiz kalıyor. Bu sefer de bizi icraya veriyorlar. Şimdi haciz ile uğraşıyoruz. İş zamanı beni cezaevine atacaklar. 8 tane çocuğum var. Bunlara kim bakacak. Param olsa zaten kooperatife öder, kendime mazot alırım. Kim ödeyecek bunu. Çoluk çocuğum perişan olacak. 2 tane ineğim var. Satsam para etmiyor. Çocuklarım da bunun yoğurdunu yiyor. Büyüklerimizden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. " ifadelerini kullandı.

TARIM KREDİSİ BORÇLARININ ERTELENMESİ MÜMKÜN DEĞİL
Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, 2008 yılında birim alan üzerinden ürün gruplarına göre mazotta dekar başına 1.8-5,4 TL, kimyevi gübrede ise, 1,55-3 TL arasında değişen fiyatlarla destekleme yapılmıştı. Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, daha önce yaptığı açıklamada çiftçilerin tarım kredisi borçlarının ertelenmesinin mümkün olmadığını açıklamıştı.

Adem ERDOĞAN

GENEL Haberleri