Üretilen ürün kaliteli olmalı!

Samsun İl Kontrol Laboratuarı Müdürü Gıda Yüksek Mühendisi Osman Aydın, dünyadaki ekonomik, sosyal ve teknik alanlarda yaşanan çok hızlı büyümenin getirdiği en önemli problemin nitelikli gıda üretimindeki eksiklik olduğunu söyledi

Sağlıklı bir hayatın devamı için gıda üretiminin toplumun ihtiyaçlarına göre yeterli miktar ve kalitede olması gerektiğini ifade eden Osman Aydın, "Toplumların hayat standartlarının yükselmesinde gıda sanayileri önemli bir rol üstlenirken, sürekli değişen tüketici eğilimleri, sıkı rekabet şartları, teknolojik gelişmeler, bu sanayi kolunun sürekli kontrol altında tutulması gerektiğini göstermektedir" dedi.

İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN UNSURLAR ORTADAN KALDIRILMALIDIR

Üretilen gıda ve yem hammaddelerinin işlenmesi, değerlendirilmesi ve tüketime sunulmasının her aşamada kalite kontrolünün yapılmasının, dünyada olduğu gibi ülkemizde de gerekli olduğuna işaret eden Aydın, "Sonuçta dış ülkelere işlenmiş ve kaliteli gıda ve yem ürünleri ihraç eder hale gelmiş bulunmaktayız. Gıda ve yem maddeleri, canlıların beslenmesi için gerekli enerji kaynağını sağlaması nedeniyle yediğimiz gıdaların insan sağlığı ve hayvan sağlığı için riskli olan mikrobiyal bulaşmalar, pestisidler, hormonlar, ağır metallar, kimyasal bulaşmalar, radyasyon, toksinler, antioksidan maddeler, suni tatlandırıcı ve katkı maddeleri gibi sağlığı tehdit eden her türlü zararlı maddelerden arındırılması noktasından hareketle, gıda ve yem maddelerinin etkin denetim ve kontrolünün yapılarak insan ve hayvan sağlığını tehdit eden unsurların ortadan kaldırılması gerekmektedir" diye konuştu.

GÜVENİLİR GIDA TÜKETİLMESİ İNSANIN EN DOĞAL HAKKIDIR

"Halkımıza gıda kodeksine uygun kaliteli ve güvenilir ürünlerin sunulması yanında, bu ürünlerimizi ihraç edeceğimiz ülkelerin mevzuatlarına uygun kaliteli ürünler olarak sunmak, gıda sanayinin temel amacı olmalıdır" diyen Aydın, "Yılın her gününü gıda tüketerek geçirmek mecburiyetinde olan insanlar, soframıza getirilen her gıdanın laboratuarlarda analiz yaptırdıktan sonra güvenilir olarak tüketme hakkına sahiptir. Diğer bir ifade ile, elimizi uzattığımız her gıdanın da güvenilir olmasını beklemek hepimizin en doğal hakkıdır.İşte bu hakkın, gıda tüketen herkese ulaşabilmesi ise ancak gıda kontrol hizmetleri zincirinin sağlam olmasına bağlıdır" dedi.

TÜRKİYE'DE 5 ADET KONTOL LABORATUARI BULUNUYOR

Öte yandan, 1983 yılında Karadeniz Bölgesi'nde 11 ilin her türlü tohumlarının laboratuar analizlerini yapmak için Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon Laboratuarı olarak kurulan ve 1986 yılından itibaren Samsun Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmetlerini sürdüren İl Kontrol Laboratuarı Müdürlüğü, 1995 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne doğrudan bağlı bir kurum haline dönüştürüldü. Kurum hizmet konusu itibariyle ekmekten suya; deniz ürünlerinden hayvansal ürünlere; yiyeceklerden içeceklere; hayvan yemlerinden her türlü atıklara kadar geniş bir yelpazede fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, katkı kalıntı ve her türlü risk analizlerini bünyesinde ki laboratuarlarda gerçekleştiriyor.Türkiye'de 5 İl Kontrol Laboratuarı bulunuyor.

Zekeriya FIRAT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri