Evinize farklı ve hoş bir hava katmak istiyorsanız uyku çiçeği olarak da bilinen sos yoncasını tercih edebilirsiniz. Süs yoncası, her ortama uyum sağlayabilen nadide bitkilerden biridir. Bakımı ve yetiştirmesi zor olmasa da özen gerektirir. Diğer gibi ev koşullarında titizlikle bakılması gerekir, aksi takdirde solması ve kuruması mümkündür. Düzenli bakım yaparak canlı tutabilir ve güçlenip çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.
Uyku Çiçeği (Süs Yoncası) Nedir?
Oxalidaceae sınıfından bir bitki olan uyku çiçeği temelde Güney Amerika kökenli bir türdür. Brezilya başta olmak üzere Güney Amerika ülkelerinde doğal olarak görülür. Fakat bu bitki farklı iklim koşullarında yetişebilmesi ve uyum sağlayabilmesi ile tanınmaktadır. Kutup dairesi dışında hemen hemen her yerde sağlıklı biçimde yetişebilir. Dolayısıyla, ev koşullarında da yetiştirilmesi kolay bir bitkidir.
Süs yoncasının ayırt edici özelliklerinden biri çiçek açma sıklığıdır. Bu tür yılda yalnızca defa çiçek açar. Çiçeklenme sırasında gelişimini durduran süs yoncası yılın farklı zamanlarında çiçek açabilir yani stabil bir periyottan bahsetmek mümkün değildir. Çiçeklenme döneminde, enerjisini yalnızca çiçeklerine harcar. Çiçekleri gece saatlerinde kapanıp boru şeklini alır.
Uyku Çiçeği Yetiştirmesi Nasıl Yapılır?
Uyku çiçeği birçok saksı çiçeğinin aksine yoğun bir güneş ışığına ihtiyaç duymaz. Tam aksine, gölgeyi seven bir türdür. Elbette doğal ışık alan yerlerde yetiştirilmesi gerekir. Fakat güneş ışığına direkt olarak maruz bırakılmamalıdır.
- Küçük saksıda kolaylıkla yetiştirilebilir. Yetiştirmek için torf toprak tercih edilmelidir.
- Kış aylarında oda sıcaklığı en az 12-13 derece olmalıdır. Anavatanı Güney Amerika olduğu için aşırı soğuklarda yetişmesi zor olacaktır. Bitkiyi ve soğanını soğuktan koruyarak uzun süre boyunca yetiştirebilirsiniz.
- Uyku çiçeği kesinlikle çiçekleri için değil yaprakları için yetiştirilmesi gereken bir bitkidir. Belirtildiği gibi, yılda yalnızca iki kez çiçek açar ve bu esnada gelişimini durdurarak bütün enerjisini çiçeklerine verir. Çiçekleri toplamamanız hâlinde uzun ömürlü olmayacaktır
- Sabit bir sulama periyodu yoktur. Dikkat edilmesi gereken tek husus, toprağının kuru kalmaması gerekir. Toprağı kurudukça sulayabilirsiniz. Nemli alanlarda yetiştiği için kuru toprağa alışkın değildir, dolayısıyla bu konuya dikkat edilmesi gerekir.
- Soğanlı bir bitkidir. Soğanını muhafaza ettiğinizde, bitki ölse bile yeniden yetiştirebilirsiniz.
Süs yoncası, yetiştirmesi keyifli bir bitkidir ve ev dekorasyonunuzla kolaylıkla uyumlanabilir. Ev dekorasyonunuz ile uyumlu olacak daha birçok bitkiyi üzerinden güvenle satın alabilirsiniz.