Atasam Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Sibel Altuğ, fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemli bir tedavi metodu olduğunu hatırlatarak, tedavi süreci ve fiziksel hastalıklar hakkında ilgililere uyarılarda bulundu.
Toplumun önemli bir kesimini oluşturan ofis çalışanlarının muzdarip olduğu bel ve boyun ağrıları hakkında açıklama yapan Altuğ, "Ara sıra kalkıp yürümek, İş yükü çoksa gerinme ve egzersiz yapmak küçük gibi görünen önemli ayrıntılardır. Masa başında ayağa kalkmadan; sırtın dik tutulması, bacak ve kolların gerilerek başın ter yönde çevrilmesi gibi vücudu dinlendiren hareketler her zaman için bu tip sorunların önüne geçilmesinde etkili olacaktır" diye konuştu.
DOKTOR KONTROLÜNDE TEDAVİ
Fizik tedavi yöntemleri ve rehabilitasyon hakkında bilgi veren ve vatandaşları bazı konuylarda uyaran Altuğ konuyla ilgili şunları söyledi: " Fizik tedavide amaç ağrıyı gidermek, eklem hareketlerinin açıklığını korumak ve günlük yaşam aktivitelerinin devamını sağlamaktır. Rehabilitasyon ise; Romatizmal hastalıklar, beyin, omurilik, kas ve sinir hastalıklarına bağlı sakatlık sonucu engelli hale gelmiş olan kişileri topluma tekrar kazandırmak için uygulanan tedavilerin tümüne rehabilitasyon denir.Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ekibinde; mutlaka bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, doktor, hemşire, psikolog ve sosyal uzman olmalı"
SEANSLAR TEDAVİNİN PARÇASIDIR
Fizik tedavi ve rehabilitasyon sürecinin seanslar halinde uygulandığını belirten ve seansların 15/20 günlük zaman dilimleri arasında da gerçekleştirilebileceğini kaydeden Altuğ, kimi hastalarda bu sürenin uzun yılları kapsayabileceğine dikkat çekti. Fizik tedavi ve rehabilitasyonun uygulandığı hastaları sınıflandıran Altuğ,"Romatizmal hastalıkların yangısız dönemlerinde, bel, boyun, sırt, omuz, kalça, diz, el ve ayak ağrılarında,kırık çıkık ezik ve çeşitli kemik hastalıkları nedeniyle uygulanan atel, alçı, ortopedik ameliyatlar sonrası, beyin omurilik ve sinir hastalıklarına bağlı felçlerde fizik tedavi ve rehabilitasyon gerekebilir" dedi.
BEL VE BOYUN AĞRILARI ÖNEMLİ
Toplum genelinde sıkça rastlanan rahatsızlıklara da dikkat çeken Altuğ, özellikle bel ağrılarının öncelikli şikayetlerin başında geldiğini söyledi. Bel ağrılarına neden olan sorunların başında ağır yük kaldırmanın geldiğini belirten Altuğ, "Bel ağrısı geçirmiş veya geçirmemiş tüm kişilerin dikkat etmesi gereken noktaların başında şunlar gelmektedir: Kontrolsüz ağır bir yük kaldırmamalıdır, Ağır bir eşya bir yerden bir yere tek başına, iterek veya çekerek götürülmemelidir. İmkan varsa el arabası veya tekerlekli masa kullanılmalıdır, Hafif yükleri alırken ona doğru uzanmamalı yanına yaklaşmalıdır, diz ve kalçalar bükülerek eşya alınmalıdır,Yük iki ele eşit alınmalıdır, Vücudu döndürürken belden değil ayaklardan dönülmelidir, Temizlik sırasında elektrikli süpürge veya paspas kullanılırken bel dik tutulmalıdır" şeklinde konuştu.